SardoniS :: SardoniS

Het was een druilerige meidag toen we kennis maakten met een hardwerkend duo uit Limburg, dat ons op sleeptouw nam met noest metaalwerk. Hieronder volgt het relaas van veertig verwoestende minuten.

Gitarist Roel Paulussen en drummer Jelle Stevens vormen een powerduo dat sinds 2006 actief is en in 2008 een eerste monoliet produceerde. Black Sabbath, High on Fire, Electric Wizard en Sleep noemen de twee werkmakkers als hun leermeesters. SardoniS is hun eerste volwaardig werk en werd ingeblikt met Xavion Carion. Tot zover de inleidende woorden. We kunnen meteen aan de slag.

Na nog geen dertig seconden verbrijzelen de stevig ritmische dreunen van "Nero D’avola" de oren. Blijkbaar gaat het voor Paulussen na enkele minuten niet snel genoeg. Hij versnelt, terwijl een walm van stoner opstijgt. De hersenen zijn verlamd. Tijdens "Skullcrusher AD" en "The Hollow" waagt de nog wat onwennige leerjongen zich in een roestige industriële loods. De dreunende doom werkt opnieuw hypnotiserend. Maar het einde is nog niet in zicht.

Ook aan "Ab Incanabulis" hangt een bedwelmend geurtje. Voor we goed en wel beseffen dat Amen Ra’s biddende stem niet had misstaan, zit SardoniS al in de diepste krochten van de ziel met afwisselend hoekige zware riffs en hypnotiserende tussenstukken. Alsof we nog niet genoeg onder het stof zitten zijn "Thor" en vooral "The Wolf’s Lair" nog vuilere en snellere muzikale machines. In het eerste nummer beukt SardoniS als goede ouwe Sleep er onverzettelijk op los. "The Wolf’s Lair" is dan weer Slayeresk labeur en de snelste van allemaal.

Hoe SardoniS er in slaagt zonder vocalen een superefficiënt geluid neer te zetten is ongetwijfeld het geheim van de smid. Dat bewijst ook het geniaal uitgesponnen en tegendraadse "March Of The Masses". In het atmosferische "More Severe Things Await" laten de akoestische gitaren een korte pauze toe, voor SardoniS met de hardste noot afsluit. Het bijna zeven minuten durende "It Walks The Mountain" baadt in zowel stoner als drone doom. Paulussen en Stevens trakteren ons op een ode aan Kyuss, Sleep en Electric Wizard voor het fysieke gestel er definitief de brui aan geeft.

In politieke middens werd de hardwerkende Vlaamsche arbeider al meermaals met de nodige superlatieven beschreven. De muzikale verpersoonlijking van de Vlaamsche werkmensch lijkt wel SardoniS te zijn. Met negen kick asssongs bezorgen de twee heren uit de Mijnstreek ons een delirium van jewelste, een waar ze nog lang op mogen nadrinken.

SardoniS speelt op 24 juli tijdens de Gentse Feesten in café Kinky Star.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + 15 =