Boston Tea Party :: Little Trouble Kids

Op de vraag wie de klassieke rock-‘n-rollbezetting (drum, bas en twee gitaren) uitdacht, is maar één antwoord mogelijk: Buddy Holly. Ook nu nog zweert het gros van de rockbands bij deze standaardbezetting, al maken intussen tal van andere formaties opnieuw opgang. De meest aparte daarvan is ongetwijfeld het duo gitaar-drum waarvan The White Stripes het bekendste blijven.

Het is dan ook verleidelijk om bij gelijk welk duo voorgaande groep als voorbeeld of referentie te nemen zoals onder meer in eigen land The Black Box Revelation en Madensuyu tot hun scha en schande zullen erkennen. Ook het Gentse Boston Tea Party zal niet aan die vergelijking ontsnappen, in het bijzonder omdat het duo Eline Adam (percussie, zang) en Thomas Werbrouck (zang, gitaar) naast het podium ook de bedstonde delen. Daarenboven ademt hun debuut Little Trouble Kids eenzelfde rammelrock/garage-geluid uit dat ook de eerste platen van The White Stripes kenmerkte.

Adam zweert echter niet bij het klassieke drumstel, maar opteert voor een houten kist waarbij ze al stampvoetend (met flamencoschoenen) het ritme aangeeft, een techniek die ook bij oude (en nieuwe) bluesmuzikanten (onder andere Seasick Steve) bekend is. Maar Boston Tea Party is niet of althans niet hoorbaar beïnvloed door de blues, de band leunt dichter aan de indie-rock uit de jaren negentig/tweeduizend, al vallen ook knipogen naar de punkbeweging niet te ontkennen.

Die combinatie zorgt voor een frisse interpretatie van een klassiek geluid en dito stijl zonder ooit experimenteel of vergezocht te klinken. In het bijzonder songs als “Cool Kids”, een nukkige poprocker, en “90’s Dream”, het betere no wavewerk, weten daardoor te begeesteren, maar ook bij de andere songs valt er voldoende fraais te rapen. Een opvallende rode draad daarbij is de zang van Adam en Werbrouck die elkaar uitstekend weten aan te vullen en in meerdere songs tot een soort dialoog tussen beide leidt.

Naast de eerder genoemde songs horen we deze samenzang ook in het stampende “This Is High Art” of het weerbarstige “Freemason” (met het aanstekelijke refrein “Free, free free like a mason”). Ook in het akoestische “Gloomy Face And The Oh-Oh Band” is de zang opvallend te noemen, al balanceert de band hier (net als The Moldy Peaches bijvoorbeeld) op het randje van amusant/irritant en geinig/geknoei. Het is een pijnpunt dat wel meer de kop opsteekt tijdens Little Trouble Kids, want hoewel de plaat nauwelijks dertig minuten duurt, klinkt ze toch te onvoldragen.

Het lijkt wel alsof de band te snel met een album op de proppen wou komen waardoor niet alle songs (bijvoorbeeld “Zero One” en “I Don’t Care If You Don’t Wanna Dance”) de kritische toets even goed doorstaan hebben. Het is een kritiek die echter met de mantel der liefde bedekt mag worden, want vooraleer de verveling optreedt, is het album al afgelopen. Een tweede The White Stripes zal Boston Tea Party naar alle waarschijnlijkheid niet worden, maar dat belet vooralsnog niet dat het duo Adam/Werbrouck met Little Trouble Kids een charmant debuut uitgebracht heeft dat wars van alle pretentie een half uur lang rammelende rock brengt.

http://www.myspace.com/bostonteapartytheband
http://www.myspace.com/bostonteapartytheband

verwant

Little Trouble Kids :: Haunted Hearts

Wat is twee jaar in een mensenleven? Een zucht,...

Nieuwe namen op Grensrock-affiche

Het gratis festival Grensrock is opnieuw enkele namen rijker...

Little Trouble Kids :: Adventureland

De tol van de roem mag in deze een...

Boston Tea Party wordt Little Trouble Kids

Een dreigende rechtszaak heeft Boston Tea Party tot...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in