Blur :: All The People (Blur Live At Hyde Park 03 July 2009)

Wie erbij was (o.a. de hele Britse muziekpers) spreekt nog steeds met veel ontzag over de reünieconcerten van Blur. Voor wie er niet bij was, perste EMI recent de liveregistratie van een van deze concerten op cd. Helaas zonder al te veel tijd te nemen voor een goeie mastering.

De korte reünietour van Blur was even succesvol als onverwacht. Na de euforische beelden van Glastonbury werd hardop gedroomd van Blur op Pukkelpop, nieuw studiomateriaal en een definitieve reünie, maar dat bleek ijdele hoop. Uit verklaringen van de groepsleden blijkt intussen dat er absoluut geen plannen in die richting zijn. De groep is niet langer gesplit, maar gewoon op pensioen.

Binnenkort komt er met No Distance Left To Run een documentaire/concertfilm in de winkels, maar voorlopig moet de Belgische fan het dus met deze live-cd doen. Vlak na de concerten werden via de officiële Blur-website al opnames van de Hyde Park-concerten verkocht. De opname van de tweede concertdag is nu ook via de gewone kanalen te koop.

Helaas lijdt ook All The People aan de typische kwalen van een live-album: matige productie, slechte publieksversterking, te opvallende foutjes en een overheersend gevoel dat het wel leuk is, maar je er ongetwijfeld had moeten bij zijn om het helemaal te vatten. Door het rommelige geluid overheerst het gevoel dat dit live-album de verwachtingen niet inlost, iets wat bovendien deze zomer op de fanfora al duidelijk was, toen de eerste live-albums geleverd werden. Het is dan ook extra spijtig dat er voor deze ruimere release geen inspanning is gedaan om de geluidskwaliteit te verbeteren.

Door een erg onevenwichtige mastering, klinken zeker de stevigste ("Popscene", "Song 2", "Jubilee", "Advert") en de meest experimentele songs ("Death Of A Party", "Trimm Trabb", "Oily Water") regelmatig als een onsamenhangende geluidsbrij en over het algemeen is Damon Albarns zang te prominent aanwezig. Dat heb je wel eens op een concert en wanneer je voor het podium staat, valt dat meestal nauwelijks op omdat je te hard in het moment opgaat. Thuis in de zetel, weten alleen de beste live-albums dankzij een goede opname de juiste livesfeer te bewaren.

Gelukkig zijn er ook op All The People dergelijke momenten te vinden. Wanneer het publiek voor het eerst het refrein van "Tender" overneemt (en dat voor en na elke bisronde blijft doen), levert dat hardnekkig kippenvel op. Als Hyde Park vervolgens ontploft zodra "Country House" wordt ingezet, voel je ook in de huiskamer de immense impact van deze reünie. En elke Blur-fan wordt week van de zangstonden "This Is A Low" en "The Universal", dat in totale euforie de set afsluit.

Blur bracht al slechtere live-albums uit, dus een miskoop is All The People zeker niet. Voor een nog accuratere (en overrompelendere) live-ervaring, raden we echter aan om te wachten op de release van No Distance Left To Run. Op de tweede dvd staat het volledige Hyde Park-concert en de trailer hiervan belooft alvast een immens veel betere geluidskwaliteit. Bovendien hoor je dan niet alleen hoe de band zich de ziel uit het lijf speelt en het publiek meezingt alsof zijn leven ervan afhangt, maar zie je het ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + twee =