Tori Amos :: Midwinter Graces

Een beetje scepticus zou durven denken dat Tori Amos ze niet allemaal op een rijtje heeft. Niet zo lang geleden bracht ze een conceptplaat uit waarop ze in de huid kroop van vier vrouwelijke alter ego’s en daarvoor was er ook al eentje onderverdeeld in tuinen. Nu breidt la Amos haar oeuvre uit met een kerstalbum. Om het schokkende nieuws helemaal compleet te maken, geven we u ook al mee dat Midwinter Graces een fijne plaat geworden is.

Ja hoor, u leest het correct: Tori Amos maakte een kerstplaat. Waarschijnlijk roept dat etiket nostalgische dan wel akelige herinneringen op aan kinderkoren en zeemzoete melodieën, meestal iets te rijkelijk overgoten met vrolijk rinkelende jingle bells. Uw trommelvlies mag zich dus gelukkig prijzen dat Tori Amos een vrouw met smaak is. Aan de occasionele klokken en belletjes valt echter niet te ontsnappen — Midwinter Graces is en blijft een kerstalbum — maar gelukkig blijken er achter de seizoensvrolijkheid ook goede songs te schuilen. De deluxe-uitgave bevat trouwens nog drie extra nummers, allemaal in een sobere pianoversie zonder kerstfranjes.

Om iedereen tevreden te stellen, tovert Tori op Midwinter Graces naast een hoop traditionele kerstliedjes ook vijf gloednieuwe songs uit haar kerstmuts. De meeste traditionals zullen velen niet meteen bekend in de oren klinken (de bekendste, "Silent Night, Holy Night", werd verbannen naar de deluxe-editie), maar dat is eigenlijk zo slecht nog niet. Midwinter Graces is in de eerste plaats immers een Tori Amosplaat, zij het dan eentje met een laagje kerstsneeuw op.

Met "What Child, Nowell" slaat Amos meteen twee vliegen in een klap door twee kerstklassiekers te combineren tot één song. En het eindresultaat klinkt verdorie nog goed ook. "A Silent Night With You" schreef Amos zelf en is misschien een tikkeltje aan de melige kant. Toch brengen we nog altijd liever een "Silent Night" door met Tori Amos dan met pakweg Wham!. Voor "Candle: Coventry Carol" werd een rustig klassiek arrangement gekozen en ook "Holly, Ivy And Rose" opent gezapig, maar verbaast dan door plots in volledige kerststijl open te barsten.

De vreemde eend in de bijt is "Pink And Glitter", ook een nieuwe song. Het nummer lijkt weggeplukt te zijn uit een of andere duistere jazzbar. Of het eigenlijk wel op deze plaat thuishoort, valt dus te bediscussiëren, maar sfeervol is het in elk geval. Het hoogtepunt van Midwinter Graces komt echter bijna helemaal op het einde. "Winter’s Carol" is Tori Amos zoals we ze kennen: een mooie pianosong waarin Amos’ stem helemaal tot haar recht komt. Het nummer zou ook op een "gewone" plaat niet misstaan hebben. Ook in "Our New Year" horen we Amos in goede doen, ondersteund door piano en viool.

Wat moet u nu aanvangen met deze plaat? Liefhebbers van Tori Amos die een bloedhekel hebben aan kerstsfeer slaan deze plaat vanzelfsprekend beter over. Wie echter zo nu en dan een vleugje jingle bells kan hebben, heeft met Midwinter Graces de perfecte soundtrack voor deze kerstdagen.

http://www.toriamos.com
http://www.myspace.com/toriamos
http://www.toriamos.com
Universal

verwant

Best Of: Tori Amos

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Tori Amos :: Native Invader

In oktober mag Tori Amos een dubieuze verjaardag vieren....

Lokerse Feesten pakken uit met Tori Amos en meer

Het programma van de Lokerse Feesten is zo goed...

Tori Amos + Mark Hole

Zaterdagavond 17u20. We stappen de Bozar binnen want we worden...

Tori Amos :: Night of Hunters

Universal, 2011 Toen Tori Amos in 1992 'Little Earthquakes' op de...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in