Iedereen op zoek (Seb C.)

Vanuit het tijdschrift Plots groeit Seb C. door naar het eigen werk. In Iedereen op zoek, zijn debuutalbum, krijgen we een knappe verhalenpuzzel van een getalenteerd auteur.

Op de cover kijken acht personages ons aan. In Iedereen op zoek volgen we die figuren in korte fragmenten uit hun leven. Soms verstrengelen verhaallijnen zich, dan lopen ze weer uit elkaar. Seb C. gebruikt voor de teksten meestal de vorm van de interior monologue. Doorheen hun acties volgen we de personages ondertussen op hun pad, vergezeld van hun eigen overpeinzingen en bedenkingen. De auteur heeft oog voor de kleine kanten van de mens en kiest zijn scènes zorgvuldig uit om die kanten voluit te tonen. Ondanks het fragmentarische van het album, vormt het album toch een mooi afgerond geheel dat zeker een nieuwe talentvolle verteller aan de Vlaamse stripwereld toevoegt. Seb C. (voluit Sebastien Conard) is een 27-jarige Gentenaar die al eerder actief publiceerde in het stripmagazine Plots. Hiermee toont Plots ook meteen zijn relevantie als podium voor nieuw striptalent.

Seb C. gebruikt een heel divers palet aan kleuren en bladschikkingen om zijn verschillende personages een eigen gezicht te geven. Zijn prachtige potloodtekeningen behouden hun ruwe charme, maar zijn nergens louter schetsen. Na zijn eerste kortverhalen in Plots verbaasde het ons om meteen zo’n voldragen auteur te zien die vol zelfvertrouwen dit album van 64 pagina’s vult. Zonder enige overheidssteun heeft Seb C. met Iedereen op zoek een krachtig debuut afgeleverd en wat ons betreft een serieuze kandidaat voor een of meer prijzen. Grafisch behoort hij nu al tot de top van het Vlaamse stripverhaal, in het illustere gezelschap van Randall C. of Brecht Evens.

De uitgave die het kleine Bries aan dit verhaal bezorgt, is sober en verzorgd. Het maakt dat dit album zeer betaalbaar blijft en dus meer kans maakt om een ruim publiek te bekoren. Zoals zo vaak echter verscheen het album zonder enige poeha in de rekken en zal het zich dus op eigen kracht moeten bewijzen op de drukbezette stripkalender. Heel wat kleinere uitgeverijen kampen met dat probleem: ze publiceren regelmatig prachtige nieuwe uitgaven, maar die worden nauwelijks opgepikt door een onwetend publiek. Daarom vinden we het bij goddeau bijzonder belangrijk om zulke onbekende pareltjes voor het voetlicht te halen. Iedereen op zoek is zo’n parel die het koesteren meer dan waard is. Het toont een auteur wiens evolutie in de komende jaren bijzonder interessant om volgen zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − een =