Han Hoogerbrugge :: Modern Living – The Graphic Universe of Han Hoogerbrugge

Koffietafelboeken behoren één en slechts één functie te hebben en dat is aantonen dat de eigenaar ervan smaak heeft en gecultiveerd is. Ze mogen campy zijn, een beetje stout of zelfs getuigen van een zekere wansmaak, zolang ze het maar niet menen. Dat laatste lijkt Han Hoogerbrugge niet helemaal begrepen te hebben.

De Nederlandse kunstenaar-animator Hoogerbrugge is een klein internetfenomeen geworden dankzij de Modern Living Neurotica-filmpjes op zijn website waarbij geanimeerde zelfportretten in de meest vreemde situaties terechtkwamen dan wel verontrustende handelingen stelden zonder een verdere duiding. Na Neurotica volgden de reeksen Hotel en Nails die in eenzelfde vreemd universum stapten.

Het (koffietafel)boek Modern Living – The Graphic Universe of Han Hoogerbrugge bundelt deze (gratis op zijn site te bekijken) filmpjes op één dvd samen met de opdrachten die hij onder andere voor Dead Man Ray en Diesel tekende. De één uur durende dvd geeft een boeiende inkijk in het humoristische maar ook sadistische en verontrustende universum van Hoogerbrugge.

Dat Hoogerbrugge zichzelf steevast opvoert in zijn tekeningen en filmpjes als een moderne Elckerlyck, geeft aan zijn werk een extra dimensie die nergens narcistisch maar veeleer universeel aandoet, alsof Hoogerbrugge de ander is waarin iedereen zichzelf als mens herkennen kan. Zijn klassieke, schijnbaar eenvoudige en minimalistische tekenstijl ontwapent en verhult de duisternis die in verschillende filmpjes schuilt waardoor de achterliggende boodschap slechts op een onbewust niveau voor onbehagen kan zorgen.

Die onderhuidse wreedheid komt ook terug in de tekeningen van Hoogerbrugge, waarbij net als in de filmpjes een repetitieve herhaling (al dan niet met detailwijzigingen) de impact bepaalt. Waar de filmpjes vooral bij gratie van het verloop hun kracht tentoonstellen, kunnen de tekeningen enkel terugvallen op de kracht van het ene beeld. Net als bij de animaties weet Hoogerbrugge overigens ook hier zijn boodschap in de details te plaatsen waardoor een vluchtige blik niet bewust het afwijkende patroon registreert maar wel aanvoelt.

In het boek zelf staan overigens niet alleen tekeningen van Hoogerbrugge, maar ook bizarre cut-outs, verhaaltjes, enkele korte essays en zelfs e-mailberichten van bezoekers van zijn site. Op een vreemde manier hoort dit alles samen alsof zelfs de berichten van zijn bezoekers ontsproten zijn aan het brein van Hoogerbrugge zelf. Het mag dus geen wonder heten dat een portret van David Lynch opduikt temidden een hoop andere helden, waaronder Telly Savalas, Tommy Cooper en Donald Duck om eens niet voor de hand liggende namen te noemen.

Modern Living – The Graphic Universe of Han Hoogerbrugge is een koffietafelboek: het A4-formaat, de harde kartonnen kaft en de bundeling van tekst en tekeningen, alles schreeuwt om een nonchalant rondslingeren en verstrooid inkijken. Alleen is het werk van Hoogerbrugge de facto zo tegendraads dat het zich tegen de eigen meester durft te keren. Wie verslingerd is aan Hoogerbrugges website, behoort Modern Living – The Graphic Universe of Han Hoogerbrugge in zijn collectie op te nemen. Wie echter louter zijn bezoekers wenst te imponeren met zijn gecultiveerde smaak, houdt het beter bij een boek van Taschen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 5 =