Simian Mobile Disco :: Clock EP

Simian Mobile Disco is nog steeds uw vriend. Terwijl het dansduo de clubs afschuimt ter ondersteuning van onder andere Klaxons en The Chemical Brothers, met het toonaangevende debuut Attack Decay Sustain Release van vorig jaar onder de arm, worden we op een extraatje getrakteerd.

Onder aanvoering van instant klassieker "Hustler" ontdekten we vorige zomer hoe die Attack Decay Sustain Release een smakelijk dansplaatje was dat een brug sloeg tussen verschillende subgenres, maar vooral een instapklare en opzwepende brok vormde voor iedereen die een band heeft met elektronica of er op z’n minst wel eens mee flirt. Ford en Shaw staan er om bekend de grenzen van hun uitdijende speeltuin graag te verkennen, dus wat deze e.p. betreft, mochten we ons gokpetje opzetten.

Op het eerste gezicht is Clock een verzameling van vier nieuwe, niet eerder uitgebrachte nummers, maar dat is niet helemaal het geval. De tracks komen inderdaad niet voor op het debuutalbum, maar drie ervan ("Simple", "3 Pin Din" en "State of Things") verschenen enkele weken na Attack Decay Sustain Release samen met "Tits & Acid" op een USA only release onder de banale naam Simian Mobile Disco EP. Wij worden beloond voor het iets langere wachten met het nieuwe nummer "Clock", dat het tegelijk tot titeltrack schopt.

Het eerste wat opvalt, is dat deze plaat veel meer de weg inslaat van minimal en techno. De instapdrempel ligt een trap hoger voor de sporadische elektronicabeluisteraar, en de nadruk ligt op subtiele variaties en details in plaats van op hitpotentieel. Bovendien wordt in geen enkele van de vier songs beroep gedaan op gastvocalen, waar dat bij het debuut wel regelmatig het geval was. Wat wel hetzelfde blijft, is de analoge manier van opnemen, waar SMD principieel niet van afwijkt.

De e.p. start met het enige nooit eerder uitgebrachte nummer, "Clock". Het is een door krautrock geïnspireerde song die iets weg heeft van een b-kantje van Kraftwerk. Zijn monotone klank heeft zeker en vast voor inspiratie gezorgd bij de titelkeuze. Geef ons dan maar "Simple", een sfeervolle minimaltrack die een zekere spanning in zich draagt en niet zou misstaan als mortel in de set van eender welke dj die iets wil opbouwen. De beurt wordt afgelost door "3 Pin Din", een bevreemdende trip met spooky electroklanken die met spasmen af te rekenen hebben. Het einde klinkt als Pacman in overdrive.

Afgesloten wordt er met het iets meer swingende technonummer "State of Things". Lichtvoetige sprongetjes ondersteund door psychedelische klanken onderstrepen de variatie die Simian Mobile Disco hoog in het vaandel draagt. Op die manier laat het duo zich niet in vakjes stoppen en hoeven we in ieder geval niet snel bang te zijn voor spoorvorming in hun oeuvre.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × twee =