Cat Power :: Jukebox

Als Cat Power zich aan een cover waagt, mag je iets verwachten. Ook Jukebox, haar tweede coverplaat, toont de zangeres als een grote vertolker met een unieke stem.

Het meest opmerkelijke aan The Covers Record, Cat Powers vorige plaat vol interpretaties van andermans werk, was vooral dat die niet aanvoelde als zijn titel. Zonder voorkennis van de originelen zou je gezworen hebben dat het om twaalf nummers van haar hand ging. Of ze nu werk van The Rolling Stones of The Velvet Underground zong; als Chan Marshall zingt dan is de song van haar, zo bleek. Op Jukebox waagt ze zich opnieuw aan een stel groten, opnieuw klinkt het onverminderd als Cat Power.

Deze keer zocht Marshall de inspiratie overwegend in de rootsmuziek met een evenwichtige verdeling tussen soul-, blues- en countrynummers. Telkens opnieuw graaft ze naar de essentie van de song, ontdoet ze die van alle franje en kerft ze tot op het bot. In tegenstelling tot het erg spaarzame The Covers Record krijgt ze daarvoor deze keer steun van Dirty Delta Blues, een allstarband met leden uit Dirty Three, Jon Spencer Blues Explosion en Lizard Music, die de songs telkens van de gepaste inkleuring voorziet. Grote namen als Spooner Oldham, Larry McDonald, Teenie Hodges en Matt Sweeney steken daarbij af en toe ook een handje toe.

"New York" is de opener die de toon voor de plaat zet zoals "(I Can’t Get No) Satisfaction" dat op The Covers Record deed: een sufgedraaide klassieker die slechts te herkennen is aan de tekst en volledig herwerkt wordt door Marshall. Het swingnummer van Sinatra krijgt hier een laidback bluesy en soulvolle versie waarin Marshalls hese stem uitstekend tot recht komt.

"Ramblin’ Man" van Hank Williams wordt in Cat Powers Jukebox "Ramblin’ (Wo)man" en krijgt een bluesjasje aangemeten dat het nummer niet misstaat. "Silver Stallion" van het supersterrenvehikel The Highwaymen (Johnny Cash, Kris Kristofferson, Willie Nelson, Waylon Jennings) wordt ontdaan van zijn gruwelijke kitscherige eightiesverpakking en opnieuw herleid tot de countrysong die er al van in het begin onder zat: klein en ingetogen, met een lapsteel op de achtergrond. Tweemaal knap.

Niet alles ligt Marshall echter zo goed als ze zelf zou willen. Anderhalf jaar geleden toerde ze met het materiaal van The Greatest in een soort van soulrevue waarin ze krachteloos ten onder ging, op Jukebox waagt ze zich aan een aantal echte soulklassiekers die haar net zo goed minder afgaan. "Aretha, Sing One For Me" van George Jackson klinkt slapjes in haar versie en ook James Browns "Lost Someone" mist de orkaankracht die dit soort muziek vereist. Dan is ze beter in haar element in "Woman Left Lonely", een desolate blues die ze van Janis Joplin leent.

Hét prijsbeest hier is wat Marshall maakt van Billie Holidays "Don’t Explain": een warme, pakkende song die bitterzoet troost zoals de tekst dat vereist. Huiveringwekkend mooi van begin tot einde. Chan Marshall heeft de mooiste stem van het moment en bewijst op Jukebox voor de tweede keer dat ze ook sterke interpretaties kan neerzetten. Wie snel is kan ook nog een uitgave van het album meepikken met een bonus-cd waarop Cat Power nummers van Nick Cave, Roberta Flack, Patsy Cline, Hot Boys en Moby Grape aanpakt. Doén, zouden we zeggen.

http://www.catpower.com
http://www.catpower.com
Matador

verwant

Cat Power :: Covers

Na een matig Wanderer en goed tien jaar trage,...

Cactusfestival 2019 :: Real men met hashtag

En hier staan we dan weer in het Minnewaterpark,...

Cat Power

6 juli 2019Cactusfestival, Brugge

Trixy Whitley en Cat Power strijken neer op Cactusfestival

Nadat eerder de komst van onder andere Oscar And...

Cat Power :: 26 oktober 2018, AB

Wat is het geluid van 'pfft'? Misschien wel dat...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in