Blitzen Trapper :: Wild Mountain Nation

Pook op dat vuur en kom in de kring, want kampvuurmuziek is opwindend geworden! Blitzen Trapper neemt zowat elke denkbare muziekstijl in een houdgreep en kneedt het geheel tot een aanstekelijk allegaartje dat kampvuurmomenten de opwinding geeft waar ze al eeuwen op wachten.

Het gezelschap uit Portland, Oregon is het typevoorbeeld van de energieke jonge band die aan een verbijsterend tempo invloeden opslorpt en daar vervolgens, na een spoeling met de eigen geniale waanzin, iets bewonderenswaardigs uit kneedt. De ene keer is dat kinderlijk aandoenlijke britpop zoals die in de jaren zestig gemaakt werd ("Futures & Folly"), de andere keer een akoestisch pareltje dat doet denken aan Bright Eyes op zijn best ("Summer Town").

Het sterkst klinkt Blitzen Trapper echter wanneer er geen rem staat op de inspiratie en ze zowel weerbarstige gitaren, Tom Waits-achtige keteldrums, naar Gravy Train neigende zang als een kort mariachimoment in één nummer steken. Opener "Devil’s A-Go-Go" roept daarmee vergelijkingen op met de waanzin van Evil Superstars, maar voor wie die band te ontspoord vond: geen paniek, Wild Mountain Nation is een zeer beluisterbare plaat.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het titelnummer dat herinneringen oproept aan het beste dat Crazy Horse in de jaren zeventig opnam. In "Woof & Warp Of The Quiet Giant’s Hem" zijn de jaren negentig vervolgens aan zet, en laat Blitzen Trapper zich van zijn meest lofi kant zien.

Bij momenten klinkt dat allemaal behoorlijk kig en in voornoemd voorbeeld zelfs ronduit onnozel, maar toch weet de band de waanzin nooit zo ver te drijven dat je zuchtend de stop-toets induwt. Daarvoor is de hoeveelheid pareltjes namelijk net iets te groot. "Sci-Fi Kid" is een aandoenlijk nummer waarin de band zichzelf overstijgt qua schoonheid, en het kent alleen zijn meerdere in de prachtige afsluiter "Badger’s Black Brigade". In dat weemoedige nummer duiken prachtige slidegitaren en een harmonica op onweerstaanbare wijze op, alvorens de band het abrupt voor bekeken houdt.

Waar die vermeende klungeligheid bij een andere groep vaak als storend wordt ervaren, geeft ze het geheel hier een ontroerende eerlijkheid. Dat merk je ook als in het bondige "Wild Mtn. Jam" de Deliverance-kant van de groep helemaal naar buiten komt en de leden zich laten gaan in een aanstekelijke countryjam die de ideale opmaat is voor naderend onheil in de vorm van het verstilde "Hot Tip/Tough Cub".

Met Blitzen Trapper heeft Sub Pop een bandje onder zijn hoede genomen dat lijkt te weten dat je pas leert lopen nadat je ettelijke keren op je gezicht gegaan bent. Het lef om dat te doen, is hoorbaar aanwezig op deze derde reguliere plaat, en het siert de band dat ze er niet voor terugdeinzen allerhande, niet voor de hand liggende stijlen bij elkaar te brengen. Dat ze er vervolgens in slagen daar nog iets degelijks van te maken, maakt de pret er uiteraard niet minder om.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 5 =