Gabriel Rios :: Angelhead

Toen Daan zijn laatste plaat The Player doopte, ging hij voorbij aan Gabriel Rios. Als er op dat moment een echte player over de Vlaamse muziekvelden heerste, was het wel de geƫmigreerde Puerto Ricaan. Met zijn betoverende blik en zijn zomerse deuntjes liet hij menig tienerhart overstag gaan. Op Angelhead bewijst de eersteklas casanova wel degelijk meer in zijn mars te hebben.

Sinds de release van het debuut Ghostboy (eind 2003) gaat de populariteit van Gabriel Rios in stijgende lijn. In 2004 bereikt de idolatrie een hoogtepunt; half Vlaanderen valt als een blok voor de charmes van de zanger. De andere helft vraagt zich luidop af hoe lang de ladykiller zijn pose nog kan aanhouden. Na zeven vette maanden komt een periode van bezinning. De ghostboy kan zich niet blijven verschuilen achter zijn vrolijke versiertruken. Rios stelt zichzelf in vraag en levert met Angelhead een eclatant album af waarop hij een kijk geeft in zijn diepere zielenroerselen en hierbij de existentiĆ«le vragen niet uit de weg gaat. ā€œIā€™m the boy outside. Everybodyā€™s playing but I canā€™t come in.ā€

Oudgediende Jo Bogaert staat opnieuw in voor de pientere productie. De luchtige latinsound maakt plaats voor meer diepgang door de toevoeging van elementen uit hiphop, singer-songwriter, funk, bossanova en dance. In de introā€™s van de singles ā€œAngelheadā€ en ā€œMighty Be Oneā€ zit een aanstekelijk akoestisch gitaartje en voor een nummer als ā€œIā€™m Gonna Die Tonightā€, waarin Rios met zijn opwindende falsetto zingt op een minimale beat, zou Neptunes-frontman Pharrell Williams een moord begaan. Op dit nummer zullen de komende maanden ongetwijfeld vele kleine Gabriels verwekt worden. ā€œStayā€ kent dezelfde epische grandeur als ā€œNumber Oneā€ van Goldfrapp en zorgt met zijn lichte technotoetsen voor een aangename afwisseling op een meer dan vermakelijke plaat.

Vergeleken met Ghostboy laat de producer nu meer ruimte voor Rios zelf, die als een bekwaam entertainer een eigen stempel op de nummers drukt. Met zijn beklemmende zangstijl zorgt de Gentse Puerto Ricaan ervoor dat de plaat door alle invloeden heen onmiskenbaar als Gabriel Rios blijft klinken. In ā€œMighty Be Oneā€ wordt er zelfs een stukje gerapt en even later schakelt Rios net zo makkelijk over op een verleidelijke fluistertoon. Sommige tracks geven pas na enkele luisterbeurten hun waarde prijs. Zo lijkt ā€œFor The Wolvesā€ een zoetgevooisd slaapliedje, tot je merkt dat de symbiose van de pianotoetsen, het achtergrondkoortje en de tekst ā€œLeaving things behind where her face wonā€™t findā€ een indringend gevoel nalaat.

Niemand twijfelde ooit aan het talent van Gabriel Rios. Het siert de zanger dat hij met Angelhead kiest om buiten de gillende pubers ook de liefhebber van de duurzame popmuziek aan te spreken. Op zijn tweede album neemt de aartsengel gedurfde keuzes waardoor de uitkomst zoveel meer is dan Ghostboy part 2. De Don Juan van weleer levert een volwassen geluid af dat zowel links als rechts een stap opzij zet en op die manier de toekomst veilig stelt. Het is al een hele poos geleden dat een plaat opgetrokken uit Vlaamse grond nog zoveel internationale allure uitstraalde.

Gabriel Rios trekt op tournee doorheen Vlaanderen en Nederland. Alle concertdata zijn te vinden op http://www.gabrielrios.be

http://www.gabrielrios.be
http://www.gabrielrios.be
Megadisc Recordings

verwant

UNWIND 2022 :: De avond is ongemak

Een nieuw festival lanceren? Goed dan, maar wel voorzichtig....

Gabriel Rios

25 mei 2022Unwind

Dan toch Lokerse Feesten deze zomer!

Heuglijk nieuws vanuit Lokeren!Ā  Daar zullen immers deze zomer...

Gabriel Rios :: Flore

Met het ene been in het nu en het...

41 Nieuwe namen maken affiche Lokerse Feesten compleet

Hoezee hoezee, de affiche van de Lokerse Feesten is...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van Belgiƫ: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist Ć©n een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in