Songs For The Young At Heart (Diversen)

Eindeloze zomers. IJslolly’s per strekkende meter. Ontdekkingstochten in de woeste Limburgse natuur. Met de trein naar Bobbejaanland. Wij durven wedden dat ook uw kindertijd één lange roetsjbaan van ongefilterd joie de vivre was. Ex-Tindersticks Stuart A. Staples en Dave Boulter grepen voor Songs For The Young At Heart naar eigenzinnige interpretaties van de kinderliedjes waarmee ze zijn opgegroeid. Het resultaat is een prachtplaat voor iedereen van 7 tot 77 jaar.

Om te beginnen oogt het lijstje gastvocalisten voor deze plaat indrukwekkend. Goed volk als Jarvis Cocker, Kurt Wagner en Bonnie ’Prince’ Billy nam zonder morren plaats achter de microfoon. Het helpt natuurlijk als je in Tindersticks hebt gezeten, een combo dat medio jaren negentig de tijdloze elegantie van Bryan Ferry combineerde met de tristesse van Nick Cave en de klankkleur van The Walkabouts.

Al dient gezegd te worden dat deze conceptplaat nog net ietsje leuker is voor wie met de kinderseries van de BBC is opgegroeid. Staples en Boulter leggen in de hoesnota’s netjes uit waar ze de songs vandaan hebben geplukt, maar de meeste referenties zeggen ons minder dan een transparante belastingsbrief. Soit, wie graag gedurfde Nederlandstalige covers wil vergelijken met de oorspronkelijke kinderversies, schaft zich de twee cd’s van Kapitein Winokio maar aan; al de rest stapt nu aan boord.

Al van bij de instrumentale openingstrack, het door Staples gecomponeerde "Theme For The Young At Heart", zit je immers met handen en voeten in een sprookje gebeiteld. Staples en Boulter gooien er nog een schepje bovenop door zowel in "Uncle Sigmund’s Clockwork Storybook" als in "Inch Worm" schaamteloos met een kinderkoortje te flirten. Een batterij xylofonen en marimba’s maken het plaatje compleet. Dit zijn slaapliedjes, ideaal voor uw achtjarig neefje en uzelf. Hoed u voor een schaamteloze regressie.

En dat kinderlijke moois gaat maar door. Cerys Mathews stem in "White Horses" roept herinneringen op aan Edie Brickel, en Stuart Murdoch (Belle & Sebastian) slaagt er zelfs in om in het erg mooie "Florence’s Sad Song" als twee druppels water als de legendarische Nico van The Velvet Underground te klinken — een prestatie die kan tellen. Merk ook op dat deze cd een godsgeschenk vormt voor luie babysitters. Zowel Jarvis Cocker als Martin Wallace lezen een verhaaltje voor, op zich erg ludieke entr’ actes voor enkele hoogtepunten.

Let bijvoorbeeld op wat Bonnie ’Prince’ Billy doet met "Puff The Magic Dragon", het enige liedje dat we kenden in zijn originele versie (uit de Disneyprent Peter And The Dragon). Maar helemaal mooi wordt het natuurlijk als Staples zelf achter de microfoon plaatsneemt. Het uit louter xylofonen en strijkers opgetrokken "Hushabye Mountain" bijvoorbeeld, is van een porseleinen schoonheid. Op "Hey Don’t You Cry" tenslotte, bewijst Staples voor de zoveelste keer dat hij een prima alternatief voor Nick Cave vormt.

Songs For The Young At Heart is een hebbedingetje, een plaat die met dat roesgele van Ricard voorbijvliegt op goed een half uurtje, precies de tijd die zowel u als uw neefje nodig heeft om zorgeloos in te slapen. Als u dan nog een nachtmerrie krijgt, mag u wat ons betreft uw geld terugvragen. Aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =