I Am Kloot :: BBC Radio 1 John Peel Sessions

Wie herinnert zich niet de proefjes die hij/zij als kind op kamp of in de scouts moest uitvoeren? Geblinddoekt kreeg je verschillende merken cola of chips voorgeschoteld en dan kwam het erop aan te raden wat nu juist bij welke verpakking hoorde. Laten we dat eens testen bij de Peel Sessions die I Am Kloot in 2001 en 2003 heeft opgenomen.

Een eerste oppervlakkige vergelijking tussen de Peel Sessions en de originele nummers, voornamelijk afkomstig van Natural History (2001) en I Am Kloot (2003), zal menig luisteraar op het verkeerde been zetten. Hoewel John Peels geesteskind sinds de jaren zestig is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat garant staat voor kwaliteit en diversiteit, lijken de sessies van het Britse I Am Kloot hieraan niet altijd te voldoen. Waar de sessies van onder andere Blur en The Smiths heel wat muziekliefhebbers verleidden met verrassende en relevante vertolkingen van hun — reeds verbluffende — oeuvre, kan I Am Kloot zich niet volledig van de originele versies losmaken.

De eerste noten van "Storm Warning" lijken echter het omgekeerde te voorspellen. De gitaar en ook John Bramwells stem klinken nogal wat dieper dan op hun debuutalbum en dat maakt de song heel wat krachtiger dan voorheen. Een aangename opener, al kan het dit niveau niet lang volhouden: al snel lopen de klanken weer gelijk met die van het origineel. Ook "86 Tv’s" vervalt, ondanks de intense intro, in de originele versie. Een sterk nummer, dat wel, maar de ongeïnspireerde vertolking ervan doet vragen rijzen over het album. Is deze collectie het wel waardig om de naam van wijlen John Peel te dragen of gaat het hier louter en alleen om een vermomde Best Of die alsnog onder de kerstboom wil belanden?

Het antwoord ligt onder andere in het heerlijke "Twist" en het wondermooie "From Your Favourite Sky", welke respectievelijk sterker en fragieler klinken dan het origineel. "Twist" start op dezelfde intense manier als "Storm Warning" en "Proof" maar kan dit, in tegenstelling tot de andere nummers, wonderwel volhouden. De meer prominente instrumenten en sterkere zangpartij laten, bijgestaan door een lichte tempoverlaging ten opzichte van het origineel, de welbekende lyrics volledig tot hun recht komen. "There’s blood on your legs/I love you" klonk nog nooit zo sinister en overtuigend tegelijk. "From Your Favourite Sky" daarentegen doet net het omgekeerde: de zeer ingetogen versie die op dit album gebracht wordt, is net vanwege haar breekbaarheid zo sterk.

Voor een groep die voornamelijk bekend staat om zijn vreemde en gevatte lyrics zijn deze sessies een mooie aangelegenheid om die prachtteksten nog eens extra in de verf te zetten. Op deze manier kan het album de studioalbums, die vaak op het randje van saai lijken te balanceren, enigszins overstijgen. Jammer genoeg is dit het enige vlak waarop BBC Radio 1 John Peel Sessions een meerwaarde biedt aan het oeuvre van I Am Kloot. Vernieuwing en differentiatie blijven nog te veel uit en dat maakt van dit album een onnodige, doch mooie aanvulling op hun vorige drie platen.

http://www.iamkloot.com
http://www.iamkloot.com
Skinny Dog

verwant

John Bramwell :: From The Shore

Frontmannen die een zijstap nemen en het solo wagen,...

I Am Kloot :: Let It All In

Er valt niets meer te bereiken nadat je een...

Albumpreview I Am Kloot

Na de nachtelijke omzwervingen van "Sky at Night" komt...

I Am Kloot :: Sky At Night

"Where shall I go on that big, black night?...

I Am Kloot :: Sky At Night

Na dubbelaar B, een aangename revisiting van I Am...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in