Stereo MC’s :: Paradise

In deze tijden van extremisme, terrorisme, angst en ontevredenheid, noemen de Stereo MC’s hun nieuwe album Paradise. Niet omdat we daar allen naarstig naar op zoek zijn. Volgens Rob B., ’the funkiest white man on earth’, is het leven immers al een paradijs.

U kent Stereo MC’s ofwel als de uiterst genietbare funky hiphop band die ondertussen aan zijn vijfde album toe is, ofwel enkel van de intergalactische hit "Connected". Voila, het ’C-woord’ is gevallen. Hoort u bij die eerste groep, dan weet u wat u van de MC’s kan verwachten. Is de tweede optie eerder van toepassing, schaf u dan onmiddellijk hun essentiële carrièreoverzicht Retroactive aan.

Aan hun vorige langspeler hebben de Stereo MC’s negen jaar gesleuteld. Problemen met platenbonzen, gebrek aan inspiratie en torenhoge verwachtingen van het publiek zorgden ervoor dat Rob B. en Nick Hallam, de man achter de knoppen, jaren versteend in hun studio hebben doorgebracht. Het resultaat was het sombere en rauwe Deep, Down & Dirty’.

De bevalling van hun jongste ging een stuk gemakkelijker. En dat is er duidelijk aan te horen. Op Paradise klinken de Stereo MC’s zonniger en positiever dan ooit. Het duo heeft dan ook komaf gemaakt met zijn demonen. Hun vroegere platenlabel en management hebben ze aan de deur gezet. En omdat ze eigenlijk simpelweg muziek willen maken zonder veel gezeur, hebben ze hun eigen label, ’Graffiti Recordings’, uit de grond gestampt.

Funky hiphop beats, doorspekt met een zeer serieuze scheut dance, pop en soul, dat is en blijft natuurlijk het handelsmerk van de Stereo MC’s. Qua sound moet u dus geen wonderen meer verwachten van dit gezelschap. Daar zijn we echter niet rouwig om. De Stereo MC’s zijn een unicum in het hiphopwereldje. Rob B. heeft bovendien meer charisma dan tien pimps tezamen. Hij hoeft dan ook geen leger bitches rond zich te scharen om de concurrentie de loef af te steken. Wat niet wegneemt dat er op dit plaatje enkele zeer fijne bijdragen zijn te horen van o.a. Sharon Woolf en Sara J.

In tegenstelling tot zijn Amerikaanse collega’s heeft Rob ook een veel positievere boodschap: je moet van de kleine dingen genieten. Leer te appreciëren wat je hebt, en je zult zien dat het leven een paradijs is. Let wel, de Stereo MC’s zijn niet blind voor de ellende in de wereld, getuige de tweede single "Warhead". "De miserie is de wereld nog niet uit, maar met de juiste intentie kom je een stuk verder dan met geklaag", aldus Rob B.

Nummers als "Set It Off", "Paradise", "I Feel You" en "Breathe Out" bewijzen dat de Stereo Mc’s nog altijd relevant zijn. Bij geen enkel nummer op Paradise neigt onze vinger naar de skiptoets. Dat is ook al een flinke prestatie. Wie nog van plan is een barbecue te houden en niet direct weet wat op te zetten, kan zich dit plaatje aanschaffen. Tevreden gezichten en een zonnig feestje gegarandeerd, zelfs als het regent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × twee =