Le Fly Pan Am :: N’ Ecoutez Pas

Constellation Records, Canada en de Godspeed You! Black Emperor-connectie: meer heeft het jonge volkje niet nodig om een groep aan het hippe hart te drukken. Le Fly Pan Am is afkomstig uit Montreal, brengt haar albums uit op Constellation en telt een gitarist in haar geledingen die op een blauwe maandag ook bij Godspeed de snaren pulkte. Heeft u nog meer overtuiging nodig? Het feit dat ook dit album in een stemmige/kunstzinnige/afgrijselijke/ … — de gustibus et coloribus, nietwaar? — kartonnen verpakking zit? Het pretentieuze gebruik van de Franse taal — ook al is Canada tweetalig? — …alles wijst in de juiste richting.

Edoch: wie Le Fly Pan Ams nieuwste album aanhoort, zal niet die langverwachte en o zo gekoesterde Canadese postrock aanhoren, maar wel krautrock en klankexperimenten zoals enkel die Teutonen het konden brengen medio jaren zeventig. Waren we nog maar nauwelijks bekomen van het allercharmantste Arty Party van Schwarz, krijgen we dit op ons bord! Nog beter gekruid en minder eclectisch maar even waanzinnig katapulteert N’ Ecoutez Pas ons terug in de tijd.

"Brülez suivant, suivante!" klinkt alsof het rechtstreeks uit Fausts Munich and Elsewhere gepikt is: de loopse bas, de hijgende zang en scherpe gitaren die een duel lijken aan te gaan met dominerende drums: het klinkt allemaal heerlijk Duits deze keer. "Autant zig-zag" neemt zijn tijd om in gang te schieten en klinkt als een puffende en sissende locomotief die opgevolgd wordt door een allesoverheersende gitaarsound, waaronder bas en drum een ritme en melodie dienen te leveren. De conducteur van dienst roept met bezwerende stem de bestemmingen af. Een pompende rit van tien minuten die ons in een bevreemdend niemandsland achterlaat. De trein is altijd een beetje reizen: Whooh whoow!

"Pas à pas step until" klinkt pretentieus tweetalig en lekker swingend met haar gitaar die er zin heeft. Hendrix, na een intensieve elektroshockbehandeling in het kabinet van dr. Caligari, heeft enkele oude knarren rond zich geschaard voor deze afdaling in de waanzin, waarbij drums pompen of verzuipen en baslijnen zich op de heupen vasthechten. Geheel in de lijn van "Brûlez suivant, suivante" hecht dit bloedzuigertje zich vast aan ons hart. "Très très "retro"" — what’s in a name ? — klinkt verrassend helder dankzij een gitaargeluid dat deze maal niet in de smidse van Hephaistos gesmeed lijkt te zijn. De drums hebben nog steeds haar drukkende ritme, de bas loopt nog steeds welgezind richting waanzin, maar de gitaar lijkt deze maal door Orpheus himself bespeeld te worden, zij het nadat hij door Bacchanten verscheurd werd. Oh Eyridyce wo bestu gebleven?

Ook muzikale niemendalletjes werden Orpheusgewijs her en der over het album verspreid als dissonante smaakmakers dan wel epilogen bij andere nummers: zo mondt "Exéleveur de renards argentes" uit in straatlawaai, klinkt "Buvez nos larmes de metal" als iets waarrond Laibach medio jaren tachtig een heel nummer durfde op te bouwen (herinner u "Vade retro Satanas"), is "Ê" ten dele schatplichtig aan Alexander Von Börsigs "Zum den anderen bekannten gerollt werden" en klinkt "Le faux pas aimer vous souhaite d’ëtre follement ami" als een kruisbestuiving tussen avant garde, punk en Deutsche Welle. Faut le faire.

Toch zijn die niemendalletjes die steevast een kleine twee minuten duren een welkome afwisseling tegenover de eerder reguliere nummers die in tijd variëren tussen de vier en elf minuten. Het album moet dan ook als een geheel beluisterd worden, waarbij alles zijn plaats heeft binnen het geheel.

Fly Pan Am heeft een hele weg afgelegd sinds haar eerste split-EP met Godspeed You Black Emperor (u plaatst zelf het uitroepingsteken maar). N’Ecoutez Pas heeft alles in huis om beluisterd te worden. Een geniale krautrockplaat zoals in decennia niet meer gemaakt werd, werd aan onze deur afgeleverd. Benieuwd of ze ook live onze herinnering aan het legendarische Faust-concert in Opwijk kunnen doen vergeten.

Fly Pan Am speelt op 17 november in Stuk in Leuven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + veertien =