Fifty Foot Combo :: Ghent-Bxl

Hoezo, rock ’n roll is dood? Fifty Foot Combo heeft met "Ghent-Bxl" nog maar eens het tegendeel bewezen. Een stomende plaat van de eerste noot tot het laatste donderende akkoord. Wedden dat u ook nog een hele week op rock’n roll-grooves loopt?

In Groot–Brittannië zijn alle critici laaiend enthousiast over de prestaties van deze Gentse rockers. En toch is Fifty Foot Combo zelfs na tien jaar nog niet doorgebroken bij het grote publiek. Wellicht omdat ze met hun instrumentale rock ’n roll nog altijd een beetje een nichegroep blijven. Onterecht. Zekere nu Fifty Foot Combo melodieuzer klinkt dan ooit, moeten ze in staat zijn een breeder publiek te bereiken. Daar zal de gloednieuwe toetseniste allicht niet vreemd aan zijn. Vers uit de verpakking, en nu al een determinerende stempel op de rest van de groep.

Fifty Foot Combo draaien er hun hand niet voor om in 0.7 seconden te schakelen tussen surf, rockabilly en garage. Op die manier gaat "Ghent-Bxl" geen moment vervelen. En als de plaat dan toch enigszins eentonig dreigt te worden, gooit de groep er vlotjes een gitaarsolo tussen waarvoor zelfs Chuck Berry goedkeurend zou knikken. ("The Cartridge Case").

Fifty Foot Combo is géén retro. Dat is althans wat ze uitdrukkelijk zelf beweren. Nochtans is luisteren naar "Ghent-Bxl" een beetje als een trip in een groovy versie van professor Barabas’ teletijdmachine. Fifty Foot Combo delen psychedelische hallucinaties met The Doors ("The Swinger") en feesten op hetzelfde strand als The Beach Boys ("Banana Split"). Hun rauwe, grillige garagekant komt dan weer boven in nummers als "Breakdown 03". Evenmin te versmaden is de pittige bluesrock uit afsluiter "Blowback".

Wij hebben geprobeerd ons favoriete nummer op "Ghent-Bxl" te zoeken. Tevergeefs. De plaat is één lange feel-good rock’n roll-trip. Die ritmesectie, die melodieën, die solo’s… Wij krijgen er maar niet genoeg van. Elk nummer zou kunnen voorkomen in een geflipte Tarantinofilm. En dat is één van de mooiste complimenten die wij kunnen bedenken. Slechts één ding is beter dan de nieuwe plaat van Fifty Foot Combo kopen: hen live bewonderen op één van de podia waar ze deze zomer te zien zijn. Hoog tijd dus om uw vetkuiven goed te leggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + vier =