Concerttips november 2021

Bah, november. Amper zonlicht, gecombineerd met onevenredig veel regen. Blij worden we daar allemaal niet van. De grote stortvloed aan concerten wacht ons daarentegen pas komend voorjaar, maar dat maakt niet dat er niks te beleven valt. Wij gingen wat snuisteren in de agenda’s van enkele grote en kleine zalen, en kwamen met dit plezant lijstje aanraders aandraven. Ga er maar een paar van checken. ‘T is er tenminste droog.

Mercelis :: 5 november 2021, Djingel Djangel Antwerpen

Zestien jaar: zo lang heeft Mercelis laten wachten op zijn derde plaat. 24 jaar na zijn legendarische debuut The Hopes & Dreams Of A Drunk Punk is een nieuw hoofdstuk in een meanderende carrière daar dan toch, en White Flemish Trash – goeie titel – bevestigt dat het zonde is dat hier zoveel tijd is overgegaan. Mercelis blijft een unieke stem, een singer-songerwriter van eenzaam hoog niveau in het Vlaams-Brusselse landschap. In de kersverse Antwerpse venue Djingel Djangel komt hij die plaat voorstellen, een mooie gelegenheid om hem opnieuw in de armen te sluiten.

https://www.facebook.com/mercelismusic

 II.II – A Music City Matinee :: 11 november, Antwerp Music City Antwerpen

Op 11 november zwijgen de wapens, maar dat wil niet zeggen dat de gitaren dat ook moeten doen. Integendeel: op deze verlofdag beginnen ze er in de Music City extra vroeg aan. De DIY pop-up store Zwendel en al even DIY radioshow BARST hebben heel DIY-gewijs een straffe affiche vol hardcore, punk en garagerock in elkaar geflanst. Al om 4 uur ’s middags wordt er afgetrapt met optredens van Burning Kross, Tijgers, Moar, het ge-wel-di-ge Fake Indians en Barno Koevoet & The Duijmschpijkers. Mocht je jezelf afvragen of er in België nog interessante punk gemaakt wordt: neem een brugdag, koop wat extra dafalgan en spring eens binnen.

https://www.facebook.com/events/227761702726477

Sioen plays Graceland :: 14 november, zaal Goedleven Oostakker

In 2016 vertolkte Frederik Sioen tijdens het Festival van Vlaanderen Paul Simons album “Graceland” voor het eerst live op Belgische podia. We zijn ondertussen 5 jaar verder, en de immer geëngageerde Sioen (hij is coördinator van Kunstenoverleg Gent en was een drijvende kracht in de roep naar meer perspectief voor de cultuursector tijdens de coronapandemie) kruipt opnieuw het podium op, samen met zijn Zuid-Afrikaanse kompanen. Akoestisch, intiemer, maar sfeervol en swingend. De kans om Paul Simon, die net 80 geworden is, nog op een Belgisch podium te aanschouwen, is niet zo groot. Niet getreurd echter: wie houdt van goede popsongs met het hart op de juiste plaats weet waar naartoe op 14 november.

https://zaalgoedleven.be/concerten/sioen-plays-graceland-acoustic/

Black Sea Dahu :: 16 november, Atelier 210 Etterbeek

Nood aan wat schoonheid en warmte op een kille herfstavond? De Zwitsers van Black Sea Dahu brengen beide in overvloed mee naar het alleraardigste Atelier 210. De indiefolk met een rauw randje van het zestal gaat recht naar het hart, de androgyne stem van frontvrouw Janine Cathrein is eindeloos fascinerend, en het samenspel van deze band is een plezier om naar te luisteren én te kijken. Veel mooier wordt het deze maand waarschijnlijk niet.

http://www.blackseadahu.com

Molchat Doma :: 19 november, Botanique Brussel

In die kille jaren tachtig van Breznev en Gorbatsov, was er maar één ding dat jonge sovjets kon opbeuren: op clandestine cassetjes gesmokkelde Westerse new wave. De muur is ondertussen gevallen, de corruptie tiert welig, en het leven is in Wit-Rusland niet veel minder uitzichtloos dan toen. Geen wonder dus dat Molchat Doma naar het doemerige geluid van The Cure en Sisters Of Merci teruggrijpt. Dat de groep ondanks alles een TikTokhype wist te worden zegt dan misschien weer alles over onze tijden.

https://molchatdoma.com/

The Kids :: 20 november, zaal Goedleven Oostakker

The Kids zijn dan misschien niet Vlaanderens eerste punkband, de groep rond Ludo Mariman doet bij vele Vlamingen, jong én oud, nog altijd een belletje rinkelen. Momenteel zijn de Antwerpse rockers bezig aan een tournee om hun 45-jarig bestaan te vieren, en te oordelen aan hun vlammende show in de AB vorige maand zal het ook in Oostakker stuiven van jewelste. Dus, hou je vast aan je bretellen en kom je jeugd herbeleven. Of kom gewoon proeven van het Bloody Belgium bier.

https://zaalgoedleven.be/concerten/the-kids/

Osees :: 23 november, Vooruit Gent

Was het nu Oh Sees, The Oh Sees, The Ohsees, Thee Oh Sees, O C S of Osees? Geen kat die daar nog aan uit kan. De Californische band rond de psychedelische stuiterbal John Dwyer is er wél als een van de eersten in geslaagd om een post-pandemische Europese tour in elkaar te draaien. En daar zijn wij maar wat blij mee. Een Osees-optreden is altijd hard, strak en niet vies van een experimentele uitspatting. Als je deze bende nog nooit live gezien hebt: check de live-registraties die op Youtube rondzwerven, en laat je overhalen om die herfstdip uit je oren te laten blazen.

https://www.vooruit.be/nl/agenda/3659//Osees/

Fifty Foot Combo :: 27 november, zaal Goedleven Oostakker

Midden jaren 90 maakte Fifty Foot Combo furore in het livecircuit met hun mix van punk, garage, surf en fuzz. Na bijna 30 jaar heeft de band met Gentse roots nog altijd niet aan kracht en vuur ingeboet, getuige hun recente optredens deze zomer op bijvoorbeeld Roots & Roses. Trashy en wild, maar met stijl en vol passie! Wie stevig uit de bol wil gaan op een zaterdagavond rept zich als een wervelwind naar onderstaande website.

https://zaalgoedleven.be/concerten/fifty-foot-combo/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien − 5 =