Keelhaul :: Subject To Change

Metal. Schrikbeelden van gillende zangers, egotrippende gitaristen en drummers met kits die een eigen bouwvergunning vereisen, doemen op. Dat er ook bands actief zijn die de bestaande clichés omzeilen, is al langer een publiek geheim. Mogen wij u voorstellen: Keelhaul.

Subject To Change Without Notice is de derde langspeler van het Amerikaanse viertal uit Cleveland en werd uitgebracht op het invloedrijke Hydrahead Records; het label waar ondermeer Isis huist en waar Cave In de sprong maakte naar een major platendeal.

De muziek van Keelhaul kan wellicht best omschreven worden als metal, maar dan wel van de afwijkende soort. Op wat schorre schreeuwen na, zijn de nummers volledig instrumentaal. De structuren zijn complex en grillig, met een stuiterende ritmiek die nu en dan afwisselt met een break op draftempo, om dan weer even plots om te kantelen naar een ogenschijnlijke kakofonie. De drummer heeft wat weg van een moderne reïncarnatie van Keith Moon in overdrive, probleemloos schakelend tussen verschillende ritmes en het drumstel verkennend met een haast jazzachtige manie. De gitaartandem varieert tussen slome doomdreunen en acrobatische kronkelriffs. Net wanneer je dacht de luchtgitaar te kunnen omgorden, worden de loopjes omgebogen en mag de tennisracket weer aan de muur.

Vergeleken met vorig werk gaat Keelhaul enigszins gevarieerder te werk. Meerdere songs schommelen om en bij de drie-vier minuten, wat Subject To Change Without Notice een gebald karakter geeft. In langere nummers als "Driver’s Bread" en "Randall" wordt de geluidsmuur getemperd door ingehouden passages die toelaten om even op adem te komen. Ook komt de band met een zeker gevoel voor humor voor de dag. "Tits of War" is met zijn herkenbare gitaarsoli en stoere distortion een aardige knipoog naar stereotiepe heavy metal, en titels als "Answer the Chicken" en "Mash the Sandwich" lijken ons vrij ver te staan van het sérieux dat metal soms zo vermoeiend kan maken. Het licht ambient gekleurde "Burlinolinol" tenslotte zalft de oren na al het sonische geweld.

Wie zijn hard metaal graag avontuurlijk heeft en zonder de overbodige ballast, kan Keelhaul dus gerust in de armen sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + vijf =