The Twilight Singers Play Blackberry Belle

De nummers die Greg Dulli voor de tweede Twilight Singers-plaat maakte, konden de big shots bij Columbia niet bekoren en dus maakte hij de plaat op zijn eentje alvorens een nieuwe platenfirma te zoeken. Het resultaat is een uitstekende ansichtkaart uit een buurland van de Afghan Whigs.

De biografie maakt er geen geheim van: The Twilight Singers zijn geen groep, maar een collectief van wisselende muzikanten rond frontman Dulli. Zo kan hij de mensen rond zich verzamelen die zijn nummers op dat moment vragen. Zoiets. Laten we het dus maar houden op: The Twilight Singers, dat is het solo-project van Greg Dulli, voormalig brein van de geweldige rockgroep Afghan Whigs.

Na het debuut van The Twilight Singers begon Dulli langzamerhand nummers te schrijven voor een nieuwe plaat van de Afghan Whigs, om tot de ontdekking te komen dat de andere leden brave huisvaders waren geworden voor wie een leven vol rock en roll en touren niet meer hoefde. Het was het einde van de Whigs en op het ontgoochelende 1965 en navenant optreden op Pukkelpop — waarbij een soulmama zowat elk nummer de vernieling inzong — zou geen vervolg meer komen.

Het mag dus verwondering wekken dat Blackberry Belle meer herinneringen oproept aan de Whigs dan zijn eerste Twilight Singers-plaat deed. Dit is rustiger, niet meer de harde, snedige rock van weleer, maar wat blijft is de epiek en die stem die uit duizenden te herkennen is. Dulli zucht en kreunt zich weer als vanouds met een stem die barst van de soul doorheen de nummers.

"Black out the windows/it’s party time" steekt een plaat van wal, waar geen spatje party-plezier van afdruipt. Dit is een langzame afdeling in de donkere krochten van de menselijke geest met tussenstops in plaatsjes die "The Killer" heten, of "Feathers", waarin Dulli zucht: "Nobody cuts me quite like you do". Dulli dook in zijn oude obsessies en kwam naar boven met een ode aan de decadentie waar de mensheid zich in kan verliezen.

Blackberry Belle werd gedeeltelijk in New Orleans opgenomen en dat is voelbaar: een soort griezelige, duistere — zeg maar voodoo — sfeer overheerst op deze plaat. In afsluiter "Number Nine" spreekt ex-Screaming Tree en part-time Queen Of The Stone Age Mark Lanegan de duivel Dulli toe. Het resultaat doet denken aan Nick Cave & The Bad Seeds die Bonnie ’Prince’ Billy’s "I See A Darkness" coveren vooraleer Dulli op het einde de touwtjes terug in handen neemt en de boel een epische finale-met-souldame instuurt.

"I caught a fever/a holy fire" geeft Dulli in "The Killer" te kennen en dat zou best eens kunnen. Een plaat als deze kan de betreurde Afghan Whigs doen vergeten, en misschien, heel misschien, zit er nog eens een meesterwerk in à la Gentlemen of Black Love. We houden Dulli in de gaten.

http://www.thetwilightsingers.com
http://www.thetwilightsingers.com
One Little Indian/Labelman

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

The Afghan Whigs :: How Do You Burn?

‘Keep low expectations and life gets pretty good', wist...

Afghan Whigs

10 augustus 2022Lokerse Feesten

Meer dan vijfendertig jaar zit Afghan Whigs in business....

Afghan Whigs

Greg Dulli :: Random Desire

Niemand doet Greg Dulli zoals Greg Dulli. Of de...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in