Steve Cuzor :: De strijd van Henry Fleming

Steve Cuzor duikt opnieuw het oorlogsverleden in. Ditmaal landt de auteur in de Amerikaanse burgeroorlog, waarover hij De strijd van Henry Fleming schreef en tekende. Het boek toont hoe een kleine mens speelbal wordt van grote gebeurtenissen.

De Amerikaanse burgeroorlog. Net zoals bij zowat elk gewapend conflict stonden ook hier jongelui gewillig in de rij om vol idealisme de strijd aan te gaan. Een van hen is Henry Fleming, die, nadat de Zuidelijke Staten besloten het voor bekeken te houden in de VS, het leger van de Unie vervoegt. Aan de vooravond van een offensief tegen de Zuidelijken wordt hij echter door twijfel bevangen. Hij is niet de enige die op het moment van de waarheid de stoere praatjes achterwege laat ten voordele van verbijstering en angst.

Het is geen lolletje, zo’n oorlog. Dat mag duidelijk zijn voor wie de actualiteit volgt en ook Cuzor brengt de conflictsituatie in al zijn grauwheid in beeld, met ruimschoots aandacht voor de absurditeit van de hele situatie: enkelingen hebben het voor het zeggen over honderden, zo niet duizenden waardeloze levens, die het moeten doen met instructies als “hou ze tegen, meer vraag ik niet”. Ga daar als idealistische jongeling maar eens mee aan de slag.

Wanneer zo’n jonge rekruut het eigen leven wil redden, heet dat deserteren. Maar als hij tijdens die daad een generaal tegen komt die rustig in de veilige omgeving van een nabijgelegen bos het einde van de vijandelijkheden staat af te wachten, is die laatste gewoon zijn plicht aan het doen. Bij momenten toont Cuzor verwantschap met Tardi, die eveneens een gezonde afkeer heeft van zij die menen te kunnen beslissen over leven en dood van anderen.

In het geval van Fleming blijft de verwachte dood nog even uit, dankzij zijn levensreddende desertie, maar wat doe je vervolgens? Simpelweg terugkeren kan niet. Je hoort nergens meer thuis, je bent niemand meer, beseft de jongeman maar al te goed, die inziet dat de strijd om zijn eigen lijfsbehoud nog lang niet gestreden is. Gisteren waren jij en ik nog kinderen, vandaag is er heel wat veranderd, vat een van de overlevers in het boek een en ander samen, en dat is nog heel zacht uitgedrukt.

Steve Cuzor, bekend van XIII, maar evengoed van het eerder in collectie Vrije Vlucht verschenen, en op scenario van Yves Sente getekende Een ster van zwart katoen, lijkt op weg een gezaghebbende stem te worden in de wereld van het oorlogsbeeldverhaal. Hij laat de grote geschiedenissen voor wat ze zijn en zoomt in op een individu dat het allemaal maar te ondergaan heeft. Cuzor bewerkte het boek van Stephen Crane tot een indrukwekkend portret van een krankzinnige situatie, als een soort Blauwbloezen voor grote mensen.

8
Steve Cuzor
Standaard Uitgeverij

recent

Perdidos en la Noche

Sinds Mexico in de tweede helft van de jaren...

Deadpool & Wolverine

Toen de eerste twee Deadpool-films kort na elkaar de...

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

aanraders

Ray Monk :: Wittgenstein. Een biografie

In 1987 publiceerde Brian McGuinness het eerste deel van...

Michel Foucault :: Geboorte van de Kliniek

De Franse filosoof Michel Foucault (1926-`84) toonde in zijn...

Tom Holland :: Rubicon – Pax

Sinds de eeuwwisseling geldt Tom Holland als een van...

Herman Koch :: Ga je erover schrijven?

In 2020 kreeg de Nederlandse auteur en voormalig televisiemaker...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

verwant

Cuzor / Y. Sente :: Een ster van zwart katoen

Oh ironie: de strijdkrachten waarmee de Verenigde Staten, bemerk...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in