Eindejaarslijstje 2023 van Lennert Hoedaert

  1. Melanie de Biasio :: Il Viaggio

Dé plaat die ons stil kreeg dit jaar. We hebben er lang moeten op wachten, maar het was het waard. Il Viaggio is een lang uitgesponnen spirituele ervaring die dit jaar zijn gelijke niet kent. Een plaat om bij te gaan liggen.

2. Lankum :: False Lankum

Nooit gedacht dat een mix van Ierse folk, zware drones en donkere pracht ons zo ondersteboven ging halen. Van de pikdonkere opener “Go Dig My Grave” tot de epische afsluiter “The Turn”: False Lankum is een waar meesterwerkje.

3. Ragana :: Desolation’s Flower

Zeven nummers over verlies, woede, pijn en hoop behoren tot het beste wat 2023 ons in het zwaardere genre te bieden heeft. Rauwe kost voor fans van alles tussen BIG BRAVE en Wolves In The Throne Room.

4. The Murder Capital :: Gigi’s Recovery

Het heeft heel wat luisterbeurten én een liveshow gekost om dit album te laten rijpen, maar eenmaal binnen gesijpeld bleef Gigi’s Recovery maar op repeat staan. Ondertussen proberen we elke noot met evenveel overgave als James Govern mee te zingen.

5. Predatory Void :: Seven Keys To The Discomfort Of Being

In Predatory Void schildert Lennart Bossu samen met Lina R., Tim De Gieter (ondertussen waardig vervangen door Kris Auman), Thijs De Cloedt en Vincent Verstrepen gitzwarte postmetalschilderijen bij elkaar. Tegelijk een album vol meeslepende schoonheid.

6. Frozen Soul :: Glacial Domination

Dé headbangplaat van het jaar: alle ingrediënten zijn aanwezig voor potje moddervette death metal. Doeltreffend, groovy en ook melodieus ijzersterk. Verplicht voer voor fans van Carcass, Entombed en At The Gates.

7. Grian Chatten :: Chaos For The Fly

Grian Chatten doet het weer, ditmaal niet bij Fontaines DC, maar wel solo. En dat op een andere muzikale manier: geen postpunkstorm, wel akoestische schoonheid in de traditie van Leonard Cohen en Elliott Smith. Om week van te worden.

8. Mindwar :: Still At War

Een plaat die het beste van Power Trip, Mindforce als Terror samenbalt. Een geweldige groove, tonnen energie en uitstekende riffs zorgen voor een van onze favoriete hardcoreplaten van het jaar. En dat van een jonge band uit Lokeren; fier om Belg te zijn!

9. Forest Swords :: Bolted

De liveshow in de AB bewees het voor de zoveelste keer: Matthew Barnes is een unieke elektronicamuzikant. Ook na Engravings en Compassion is Bolted opnieuw een donker pareltje. Dé perfecte plaat om je met een koptelefoon even van de de wereld af te sluiten.

10. HEALTH :: Rat Wars

Na Death Magic zaten we wat op onze honger bij HEALTH maar met Rat Wars keren ze weer helemaal terug op het muzikale voorplan. De pompende mix van industriële beats en melancholische vocalen is opnieuw een adrenalinestoot van jewelste. Raven maar!

 

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

verwant

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Muziek top 10 voor 2023: De Muziekredactie

Eindejaarslijstjes, die horen er pas te zijn op eindejaar....

Eindejaarslijstje 2023 van Bruno Iserbyt

Grian Chatten :: Chaos For The Fly Als opperfontein...

Eindejaarslijstje 2023 van Matthieu Van Steenkiste

Afgaand op wat hieronder staat was 2023 vooral wat...

#So2023: Grian Chatten :: The Score

Om afscheid te nemen van 2023 presenteert elke dag...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in