The Smile :: Wall Of Eyes

The Smile smijt, in afwachting van hun tweede album Wall Of Eyes alvast een misogyne granaat onze richting uit: de titeltrack mist zijn effect niet. @devriendtharald @thesmiletheband

Groot nieuws om met stip aan te duiden in die nog maagdelijke kalender van 2024: op 26 januari komt The Smile met hun tweede studioalbum, Wall Of Eyes. Wij worden alvast zoet gehouden met de titeltrack waarop we horen hoe de band stilaan een vaste vorm begint te krijgen: een synthese van Radiohead, het solowerk van Johnny Greenwood en de percussieaccenten van Tom Skinner.

Ergens zijn we blij dat The Smile stilaan zijn juk van supergroep afgeworpen heeft. We horen nu een groep met een eigen geluid, een ondeelbaar geheel in plaats van een aardigheidje van de verschillende leden. En zowel bij het eerder gereleasede “Bending Hectic” als bij deze “Wall Of Eyes” blijken de Radiohead-leden het sterkst het tafellaken naar zich toe te trekken: een typische Thom Yorke-gitaarriff die als mantra de track op sleeptouw neemt, aangevuld met ’s mans ijle stem en de geniale spookhuisgitaren en -strijkers van Johnny Greenwood. De percussie klinkt jazzier dan wat we bij Radiohead gewoon zijn, vandaar dat The Smile toch meer is dan een verdoken Radiohead 2.0.

Yorke wil ons met deze “Wall Of Eyes” wijzen op hoe we al jaren boven onze stand leven. Hij is spaarzaam met de verzen om zijn illustere boodschap kracht bij te zetten. ‘Let’s raise our glasses, to what we don’t deserve, what we’re not worthy of.’ We verslikken ons in dat glaasje rosé. Ook in de strakke, minimalistische videoclip geregisseerd door topregisseur Paul Thomas Anderson bekleedt Yorke de preekstoel als een donderpriester. Je kan jezelf en de realiteit ontlopen, maar mij ontloop je niet, verwerpelijke hond.

En zo kijken we dus driftig kwijlend uit naar hoe The Smile ons eind januari zal trakteren op een volledige albumportie aan hopelijk even intense en onheilspellende trips. Trek die mondhoeken open, kijk in de spiegel en al snel zal blijken dat die smile eigenlijk een valse grijns is, opgetrokken uit valse emoties en wereldlijke lusten. Maar tot het zover is: nog snel even die kerstkalkoen soldaat maken!

Wall Of Eyes komt uit op 26 januari 2024 bij XL Recordings. Op 15 maart spelen ze in Vorst Nationaal, Brussel.

XL Recordings

recent

Hozier

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Bart Van Put

Black Midi :: Hellfire Chat Pile :: God's Country Viagra Boys...

Eindejaarslijstje 2022 van Maarten Langhendries

2022 was het jaar van de overdaad na corona....

Albums van het jaar 2022

The Smile :: A Light for Attracting...

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in