The Bony King of Nowhere :: Almost Invisible

Wij slepen ons door de grijze werkdag, vandaag met een beetje troost van The Bony King of Nowhere.

Opstaan. File. Werken. File. Eten. Daarna vroeg slapen, want morgen is er weer een dag werken. En elke keer hopen: het is niet onopgemerkt gebleven. Zou het?

Bram Vanparys, oftewel The Bony King of Nowhere, heeft er zijn twijfels bij. “Almost Invisble” heet de tweede single van zijn vijfde, volgend jaar te verschijnen album Everybody Knows. Met veel empathie in zijn warme stem bezingt Vanparys de tragiek van het maatschappelijke loopwiel waar wij als hamstertjes steeds sneller en steeds onzichtbaarder voor elkaar in meelopen. Dat levert ongewoon scherpe zinnen op als “Change ways and they will push you right into the swamp”. Belerend klinkt die maatschappijkritiek, een heel nieuwe gegeven in de wereld van deze knokige koning, gelukkig nooit. Het draait Vanparys meer om troost bieden dan om met een kassei te gaan gooien, in de wetenschap dat ook de meest onzichtbaren onder ons aan het einde van de dag gewoon iets van waarde willen achterlaten.

Muzikaal heeft The Bony King of Nowhere duidelijk opnieuw zijn liefde voor arrangementen, zeker als ze hinten naar Radiohead, ontdekt. De muzikale omkadering is vol maar klikt perfect in elkaar. Met een vat vol (jong) talent als Vitja Pauwels, Hendrik Lasure, Simon Segers en Jasper Hautekiet kan dat ook bijna niet anders. De piano en strijkers ademen Amnesiac, gelukkig net ver genoeg van het origineel zonder van plagiaat beschuldigd te worden. Het klinkt vooral van een bovenaardse schoonheid.

Ooit, lang geleden, schiep God de dag. Kapitalisme maakte er de 9-to-5-werkdag van. En wij slepen er ons nog steeds gewoon door. Met af en toe de hulp van een troostende schouder zoals “Almost Invisible,” en in de hoop dat het niet onopgemerkt gebleven is.

Everybody Knows verschijnt op 2 februari 2024. Op 8 maart staat The Bony King of Nowhere op de planken van de AB in Brussel.

N.E.W.S.

recent

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

The Necks

6 december 2023Miry Concertzaal, Gent

Cultband. Dat is het wat luie etiket dat soms...

verwant

Meskerem Mees + The Bony King Of Nowhere

13 oktober 2020OLT Rivierenhof, Deurne

Het is voorbij. Het is om zeep. Neen, met...

enola’s vijftig beste platen van de jaren ’10

Dit is het allerbeste wat het decennium heeft voortgebracht. Video...

Een spin als spirit animal :: Het beste van de festivalzomer 2019

De "terug naar school"-reclames verraadden het al wat, die...

Absolutely Free Festival :: Nu ook met gratis golden circle

Drie gebruikte batterijen en je bent binnen; als Absolutely...

The Bony King Of Nowhere

3 augustus 2019Absolutely Free Festival, Genk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in