The Beatles :: Now and Then

Controverse en jolijt, scifi en nostalgie, heden en verleden, Paul én John. "Now and Then", het werkelijk állerlaatste nummer van The Beatles.

De nog levende Beatles hebben wat gejamd met een gedigitaliseerde versie van John Lennon, en brengen nu gezellig een singletje uit. Het had de plot van een Futurama-aflevering kunnen zijn, maar kijk: welkom in 2023. Ongeveer een halve eeuw na het uiteenvallen van de Fab Four zijn ze terug met het nummer “Now And Then”, en dat laat niemand onberoerd.

Het ontstaansverhaal van dit laatste Beatlesnummer leest als een scifisprookje: begin jaren negentig dook een vergeten demo van John Lennon op, waarover de toen nog drie levende Beatles besloten te jammen. Tot een afgewerkt nummer kwam het eigenlijk nooit, aangezien de geluidstechnieken destijds niet toelieten de stem stem van Lennon te isoleren vanop de demo track.

Het project werd echter nieuw leven ingeblazen toen Peter Jackson bij het maken van Get Back zijn AI-speelgoed aan Paul McCartney liet zien. Macca was geïntrigeerd, en zo groeide het idee om de demo van “Now And Then” opnieuw vast te grijpen en alsnog op te nemen – met de nu wel geïsoleerde stem van Lennon. Robo-John meets the Beatles, we hielden ons hart vast.

Maar kijk, het nummer laat ook ons niet onberoerd. Het gaat uit van een typische pianoriff uit het solowerk van Lennon, waarover Ringo Starr een naar onze mening nogal atypisch snaredrumlijn speelt. Snel komt het refrein, en we verzekeren het: dit is muzikale secondenlijm. De stemmen van Paul en John gaan in harmonie en onze oogsluizen staan wijd open. Later is daar nog dat mooie, vintage George Martin strijkersarrangement dat over de break gedrapeerd wordt, en ja, we hebben Een Nummer.

Veel grote woorden, maar is het echt zo goed of spreekt hier onze vuistdikke mantel der liefde voor deze vier, opgetrokken uit valse nostalgie naar een nooit beleefd tijdperk? Wel, er zijn toch ook wat zaken die ons dwars zitten. Het naar onze mening ontbreken van die hemelse George Harrison gitaarlicks bijvoorbeeld. Zijn originele partij werd niet gebruikt maar vervangen door een slidegitaar ‘in de stijl van’. Nope, die krijg je aan ons niet verkocht. Daarnaast hebben we het gevoel dat Lennon en McCartney niet echt in interactie gaan maar elk hun partij inspelen in andere universums, waardoor het geheel wat magie mist.

Zodus, een ongelooflijk staaltje technologie dat Beatlesfans wereldwijd zal beroeren, is nu een feit. En zo kunnen we besluiten met de meest van de pot gerukte realiteit van vandaag de dag: vanaf deze week staan zowel The Beatles als The Rolling Stones in de top tien. I read the news today, oh boy.

recent

Hozier

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

verwant

The Beatles: Get Back

John en Ringo waren toen de repetities startten 29...

BEST OF: The Beatles

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Spoon :: Hot Thoughts

Geen hits, weinig uiterlijk vertoon, een anonieme plek op...

Michael Jackson krijgt eigen Love

Ooit gehoord van Love, het meest recente Beatlesalbum? Het...

Apple koopt rechten op Beatles repertoire

Apple zal binnenkort beginnen met de verkoop van nummers...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in