Squid :: O Monolith

Dezelfde producer, dezelfde muzikale gelaagdheid, dezelfde abrupte vormwissels, en tóch is O Monolith vernieuwend. Sterker nog, powerkwintet Squid heeft een juiste verhouding tussen behoud en vernieuwing gevonden.

O Monolith ontstond grotendeels tijdens Squids corona-tour in 2021, slechts twee weken nadat hun eerste album was uitgebracht. Live experimenterend werden songstructuren, ritmes en progressies vastgelegd, nog zonder tekst. Dat nieuwe materiaal werd meegenomen naar hun oefenruimte in Bristol (UK), daar in alle vrijheid – zonder een vorm van hiërarchie of vaste instrumentale bezetting – geconcretiseerd, en hoppa: O Monolith was geboren.
Opener “Swing (In A Dream)”, over klimaatangst, draagt nog steeds de herkenbare claustrofobische Squid-sound in zich. Eigenlijk horen we pas vanaf track twee (“Devil’s Den”) hoe Squid ruimtelijker is geworden, met een prominentere plek voor zweverige geluiden van synths en zangkoortjes. Vernieuwing dus, maar ondertussen is de song met haar climaxbouw wel herkenbaar.

Die vernieuwing weet ook te verbazen: met “Undergrowth” voegt het vijftal cynisme toe aan hun palet. Ollie Judges tekst gaat over zijn reïncarnatie in een kastlade, maar, zo zegt hij zelf, hij gelooft daar eigenlijk geen snars van. Resultaat? Spiritualiteit door een pessimistische lens: “Ergonomic for the rest of my days / I’d rather melt, melt, melt, melt, melt, melt away” Combineer dat met een sax die haast klinkt als een klein kind, laat het opvolgen met een potpourri aan kietelende geluiden en Squids palet is terecht een kleur rijker.

Op “After The Flash”, een spookachtige track die maar niet vooruit lijkt te gaan, ontbreekt power. Er zit kunde in de stilstand die het creëert, maar daar is alles mee gezegd. An sich is daar niets mis mee, maar “After The Flash” is qua spanning wat te flauwtjes om van een succesverhaal te spreken. Gelukkig is die domper snel vergeten. Sterker nog, de eerstvolgende track, “Green Light” is een ruig hoogtepunt, met heerlijke vormwissels, vuige gitaarpartijen en Judges strot die zowel melodieus als pittig durft te zijn. Ook hier hoor je dat Squid het experiment is aangegaan zonder hun formule te reduceren of de som ervan te compliceren.

Squid heeft veel ruimte genomen voor bijdragen van andere muzikanten: twee extra houtblazers die regelmatig opduiken en gezang van Martha Skye Murphy op “After The Flash”, bijvoorbeeld. Op de afsluiter “If You Had Seen The Bull’s Swimming Attempts You Would Have Stayed Away” horen we het Londens koor Shards zowel fluisteren als zingen, over, jawel, muizen. Ja, er is sprake van een climax, maar nee, een echte knaller is het niet. En dat is ook helemaal niet nodig; de kracht zit ‘m juist in de ontwapening. Een slot die de boel in een mooi balans brengt.

7.5
V2
Warp Records
Beeld:
Studio UJ

verwant

Squid

14 augustus 2022Hear, Hear, Hasselt

Pukkelpop 2021 gaat ervoor met Editors, Liam Gallagher, Underworld en meer!

Het wachten is voorbij.  Van 19 t/m 22 augustus...

Squid :: Bright Green Field

Het hedendaags postpunkgenre is booming in Engeland. Dry Cleaning,...

Meer dan 50 nieuwe namen voor Best Kept Secret

The Strokes, The National, Massive Attack...  Mooie headliners, zoveel...

Sonic City

9 november 2019Départ, Kortrijk

Na de volledig vrouwelijke editie van Courtney Barnett vorig...

aanraders

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

recent

Perdidos en la Noche

Sinds Mexico in de tweede helft van de jaren...

Deadpool & Wolverine

Toen de eerste twee Deadpool-films kort na elkaar de...

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in