The Son

Het was een kwestie van tijd voordat Florian Zellers’ theaterproductie Le Père (deel 2 van zijn trilogie) zijn weg naar het grote scherm zou vinden en de bedenker daarvoor zelf in de regiestoel zou kruipen. Het bejubelde toneelstuk, dat later ook een Amerikaanse en een Britse bewerking kreeg, werd bestempeld als één van de meest relevante werken van het laatste decennium en met een topacteur als Sir Anthony Hopkins in de hoofdrol (die er verdiend een Oscar voor won) kon je ook moeilijk een tegenvallende filmadaptatie verwachten. Helaas is de opvolger – eigenlijk een prequel van The Father – een pak minder meeslepend.  

Waar Zellers’ filmdebuut een aangrijpende verkenning was van iemand die langzaam wegkwijnt aan de gevolgen van Alzheimer, volgen we in The Son de 17-jarige Nicholas (de kleinzoon van Hopkins’ personage uit The Father) die sinds de scheiding van zijn ouders gebukt gaat onder een zware depressie. Zijn vader Peter, een succesvolle advocaat gespeeld door Hugh Jackman, is inmiddels hertrouwd met Beth (Vanessa Kirby) met wie hij ook een kind kreeg. Nicholas trekt bij hen in nadat zijn moeder Kate (Laura Dern) bij Peter aangeeft ten einde raad te zijn omdat hij blijkbaar ook al maanden niet meer naar school ging. Langzaam wordt duidelijk dat Nicholas’ depressie niet eentje van voorbijgaande aard is. Er duiken signalen op van zelfverminking die door zijn omgeving terecht geëxtrapoleerd worden tot de intentie van zelfdoding. Zware materie zou je dan denken, maar met uitzondering van enkele momentjes in de film voel je als kijker nooit echt het gewicht dat Nicholas, en bij uitbreiding diens ouders, in zo’n situatie zouden voelen. De transitie van het ene medium naar het andere (ook het theaterstuk Le Fils werd door critici warm onthaald) sputtert hier duidelijk meer dan bij The Father.

Het grote pijnpunt ligt opvallend genoeg bij Zen McGrath, de jonge acteur die gestalte geeft aan Nicholas en allesbehalve overtuigend uit de hoek komt. Op momenten – en dat zijn er best wel wat – dat hij zijn wanhoop wil uiten, balanceert zijn gezichtsexpressie tussen huilen en glimlachen, wat de geloofwaardigheid flink onderuit haalt. Ook is het scenario, dat Zeller opnieuw samen met Christopher Hampton neerpende, in de basis al minder sterk. Dialogen zijn te beredeneerd en grenzen aan gezwollen melodrama dat geschreven lijkt voor een TV-soap. Je zou bijna de begintune van Thuis verwachten, ware het niet dat Hans Zimmer een prachtige score aflevert die knap verder borduurt op de ingetogen sound van Ludovico Einaudi (de Italiaanse componist die de soundtrack voor The Father verzorgde). Dat gegeven en een uitstekende Hugh Jackman helpen enigszins om emotioneel betrokken te blijven. De film wordt hoofdzakelijk vanuit Peters’ standpunt verteld, en de korte maar pijnlijke ontmoeting met zijn vader (Hopkins) geeft meer prijs over zijn strijd met de rol van goede vader en de radeloosheid die dat in zijn situatie met zich meebrengt. Het is een sterke scène die niet louter dient als bruggetje naar The Father, maar ook de vraag opwerpt aan welke zoon de titel van de prent echt refereert. 

6
Met:
Hugh Jackman, Laura Dern, Zen McGrath, Anthony Hopkins
Regie:
Florian Zeller
Duur:
123'
2022
Usa, Uk, Frankrijk

verwant

One Life

De Britse tv-regisseur James Hawes, die zijn sporen reeds...

Blog Film Fest Gent 2022

Van 11 tot 22 oktober is het weer zo...

Jurassic World Dominion

In 1993 verfilmde Steven Spielberg de roman Jurassic Park...

Reminiscence

Schrijver-producent Lisa Joy is niet de eerste die de...

The Father

Met The Father, verfilmde Florian Zeller zijn eigen Franse...

aanraders

Drive-Away Dolls

Nadat ze decennialang als tandem de filmwereld verrijkten met...

Dream Scenario

‘Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Evil Does Not Exist (Aku wa sonzai shinai)

Films zijn doorgaans gebaseerd op een sterk verhaal, of...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

La Chimera

De in Toscane geboren scenariste/regisseuse Alice Rohrwacher vestigde op...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in