Aili x Transistorcake :: Dansu EP

Op hun EP Dansu serveren Aili x Transistorcake een okselfrisse combo van designer meets vintage speelheid, die zowel de muziekliefhebber als de stijlgoeroe in ons vrolijk stemt.

Het is tekenend voor de muziek op deze EP dat Aili en Orson Wouters – de echte naam van Transistorcake – elkaar leerden kennen op een feestje. Ideeën kaatsten lange tijd als pingpongballetjes heen en weer, maar pas tijdens de lockdown groeiden ze uit tot deze vrolijk stuiterende nummers. Wouters bleek de ideale partner in crime om de ideeën van de Japans-Belgische Aili in muziek om te zetten: hij schopte het met zijn eerste single in 2013 al meteen tot op de soundtrack van Grand Theft Auto en dat is niet iedereen gegeven.

Transistorcake’s beats klinken als kosmische Kraut-disco die zo uit de DEEWEE-stal lijkt weggelopen. “Dansu” doet ons met honderd hartslagen per minuut smachten naar een onbereikbare dansvloer, en drijft met zijn elastische baslijn de temperatuur gestaag op naar wat moet komen. “Oki” drijft op de klassieke sound van een 303 drumcomputer die ook Transistorcake’s vorige Cocktail EP van een stijlvolle ruggengraat voorzag, terwijl “Genki” frisse druppels acidhouse laat uiteenspatten op een vettig basriedeltje. Engels-Japanse leenwoorden (gairaigo) maken het geheel af. De sérieux waarmee de licht kitscherige afsluiter “Futsu” synths, percussie en absurde teksten combineert, maakt dit tot het gepaste slotakkoord voor deze EP.

Voeg daarbij de naïeve en lichtjes bevreemdende teksten van Aili en je hebt een recept voor moeilijk te plaatsen muziek die evenzeer naar grimmige dansvloeren als hippe dakterras-poolparties lonkt. Dat Aili zich in het Japans uitdrukt heeft te maken met een mindset: ze verliet het land van haar ouders toen ze zeven was en drukt zich in die taal uit met de directe zeggingskracht van een kind. “Mama bochi bochi futsu” klinkt inderdaad kinderlijk simpel, maar toch zijn wij hier even zeer als u lost in translation. “Pari Pari” knispert dan weer krokant als een Japanse tonkatsu (een soort schnitzel, zo zegt men ons). Wie zich bij zulke dingen te veel vragen stelt zoekt het te ver. Het klinkt alvast cool en je moet het eerder aanvoelen dan begrijpen, zullen we maar zeggen. Gelukkig is een dansvloer niet gemaakt om te denken, maar om te voelen: “Oki” verknipt de gebrekkige communicatie nog verder, tot enkel de universele waarheid van dansen en sjansen zich openbaart.

Net zoals kinderen bloedserieus zijn wanneer ze spelen, klinkt Dansu EP tegelijk bedrieglijk simpel, ingenieus en nooit gemakzuchtig. Fijn plaatje.

7.5
Eskimo Recordings

verwant

Aili :: Nandakke?

Nergens thuishoren opent de deuren van de perceptie. Op...

Cactus Festival 2023 :: Wankel als een dronken paalwoning

Veertig kaarsjes, daar heb je een grote adem voor...

Aili

7 juli 2023Cactusfestival, Brugge

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

Aili x Transistorcake

14 juli 2021OLT Rivierenhof, Deurne

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

Talk Show :: Effigy

Het leven is een club waar al eens klappen...

Whispering Sons :: The Great Calm

Wat het Belgisch leger steeds meer nalaat, weten de...

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in