Order of Operations. Mathematics through Art :: Bozar, Brussel

Bozar Lab is een bijwijlen wat onbekend onderdeel van de grote Bozar-werking, dat is echter geen reden om hun onderzoekswerk niet te blijven volgen. Nog tot 11 juli brengt BOZAR Lab Order of Operations, een artistiek-wetenschappelijke tentoonstelling van Ohme die op zoek gaat naar de band tussen kunst en wiskunde. Bezoekers worden uitgenodigd om op een andere, verrassende manier naar wiskunde te kijken.

Order of Operations brengt kunst van Belgische en internationale artiesten samen, zoals Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas en Zaha Hadid Architects. Bedoeling van de tentoongestelde werken is om een originele ervaring van wiskunde te bieden. Onderwerpen zijn sculpturen, foto’s, weefsels, origami, tekeningen, dans, digitale kunst, sound art, creative coding, architectuur …

Curator Camilla Colombo, Wetenschappelijk directeur Raoul Sommeillier en
scenografe Marie Douel werkten met medewerking van de afdelingen van de Université libre de Bruxelles ( Département de Mathématique en Control Engineering and System Analysis (SAAS)), Computer and Decision Engineering (CoDE) – IRIDIA & SMG, Bio- Electro- And Mechanical Systems (BEAMS), FabLab ULB en MobiDaLab (SAAS) een tentoonstelling rond zeventien al even wonderlijke als verrassende voorwerpen of constructies.

Wiskunde onderwijzen en studeren, wat houdt dat in? Waarom wordt wiskunde zo vaak als iets abstracts gezien, los van de werkelijkheid, terwijl het eigenlijk een formalistisch geheel is dat de mens zelf heeft gecreëerd om het universum te begrijpen… Of is wiskunde op zich de essentie van het universum? Is de hoge muur rond wiskunde een gevolg van de gecodificeerde taal die we gebruiken om over wiskunde te spreken, en dus ook om dat vak te onderwijzen? Kun je wiskunde ervaren, en de leerboeken en schoolborden overstijgen?

In het eerste deel van de tentoonstelling komen werken aan bod die principes hanteren uit de grote wiskundefamilies (getallenleer, algebra, meetkunde, driehoeksmeetkunde, combinatoriek…) in een ongewone, verrassende context. De kunstwerken in dit deel stellen concepten heel expliciet en visueel voor, concepten die, wanneer ze op een schoolse manier benaderd worden (handboeken, ex cathedra lessen) heel abstract en onbegrijpelijk lijken.

Het tweede deel van de tentoonstelling linkt elementen uit de wiskunde die vaak als heel raadselachtig en abstract worden ervaren aan de concrete wereld (wat we kunnen zien, horen en aanraken). De werken hier laten zien welke impact wiskundige toepassingen hebben op de wereld om ons heen. Dit deel van de tentoonstelling richt de schijnwerpers op werken met een grote technologische inbreng of die gebruikmaken van toegepaste wiskunde.

De tentoonstelling is toegankelijk voor een heel divers publiek (leerlingen en studenten uit het middelbaar en hoger onderwijs, leerkrachten, het bredere publiek, wiskundefans, ingenieurs, liefhebbers van moderne kunst…) en zorgt voor bevattelijke uitleg bij het wiskundige aspect, opgesteld in samenwerking met het Département de Mathématiques de la Faculté des Sciences (ULB), de ’École polytechnique de Bruxelles (ULB) en het Science Outreach Office (VUB). Op die manier wil ze de wiskunde achter de werken ontsluierenen bezoekers uitnodigen om met andere ogen naar wiskunde te kijken.

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas brengt Piano Phase, een fragment uit de film Fase, four movements to the music of Steve Reich, geregisseerd door Thierry De Mey. De door computer gegenereerde afbeeldingen van One of a Billion Weeks, een creatie van het Belgische kunstenaarstrio Lab(au), zijn een artistieke weergave van de mogelijke combinaties van een alfanumerieke reeks van 10 karakters.

Ook de Brusselse kunstenaar Michel Tombroff is vertegenwoordigd, met een sculptuur die de eerste 5183 decimalen van het getal pi voorstelt.

De affiche van de tentoonstelling is ontworpen door de Vlaamse creative coder Frederik Vanhoutte (WBlut), die ook werk voor de tentoonstelling heeft gemaakt. Hij heeft het concept bewerkingsvolgorde (in het Engels Order of Operations) vertaald naar een reeks generatieve geometrische structuren.

Een van de internationale kunstenaars die bij Order of Operations de verbeelding prikkelt, is de Fransman Roger Vilder, met Ambiguïté Géométrique 2 en Géométries Multiples 2, werken die met de ruimtelijke en visuele perceptie van de kijker spelen. De bekende architecte Zaha Hadid leverde ook een bijdrage door een wiskundig volledig conforme ruimte in te richten.

Order of Operations is zeker geen gemakkelijke tentoonstelling, maar de breinen erachter trachten wel een vaststaand feit te duiden: wiskunde neemt van langsom meer onze beslissingspatronen over. Met dit als leidraad wordt de expo een aanlokkelijke verplichte passage.

Order of Operations. Mathematics through Art loopt nog tot 11 juli 2021 in Bozar Lab, Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 − zeven =