Typex :: Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter

In Je moeder! Bundelt Typex zijn wekelijkse stripcolumns die hij vorig jaar voor De Volkskrant maakte tijdens de eerste lockdown-periode. Hij toont alleszins een ander facet van zijn veelzijdig talent.

Met zijn imponerende en ambitieuze graphic novels over Rembrandt en Andy Warhol heeft Typex de afgelopen tien jaar een internationale naam opgebouwd. Zijn onstuitbare dynamiek brengt in elk van die strips de historische figuren tot leven. Zijn biografische strips overstijgen dat genre en evolueren telkens tot meeslepende vertellingen. Telkens ging het om uitbundige personages met een extatisch leven. Die karakters sloten telkens aan bij zijn eigen wat bombastische stijl van tekenen en vertellen. Het verbaasde ons alleszins toen bij Nijgh & Van Ditmar afgelopen najaar een kleiner boekje aangekondigd werd met korte autobiografische strips.

Tijdens de eerste lockdown-periode maakte Typex elke week een stripcolumn over zijn relatie met zijn moeder en hoe die door de hele corona-crisis evolueerde tot ‘lief en leed op anderhalve meter’. Na de bombast van zijn eerdere dikke stripalbums, komen de columns uit Je moeder! uit een heel ander vaatje. De tekeningen zijn bewust karikaturaler en de pagina’s houdt Typex bewust heel sober met hetzelfde aantal vierkante vakjes. Elke week volgt hetzelfde stramien, wat natuurlijk de herkenbaarheid uit een lockdown voor de lezer heel erg vergroot. In een dergelijke periode zijn de beperkingen enorm en lijken de dagen in elkaar over te vloeien. Typex maakt de realiteit ook niet frisser of afwisselender dan die is, waardoor de strips na een tijdje wat inwisselbaar lijken te worden. Op den duur zijn de gespreksthema’s aan de deur en het raam ook wat opgebruikt, en wordt het almaar moeilijker om in gesprek te blijven. Anderzijds geeft Typex langs die weg wel een heel open inkijk in zijn leven en in de persoonlijkheden van de mensen in zijn directe omgeving.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar heeft de strips gebundeld op het formaat van een gouden boekje, niet toevallig een reeks kinderboekjes waarvoor Typex ook al enkele bijdragen leverde. Door de eentonigheid van de thema’s is het boekje zeker geen spek voor ieders bek. Het is alleszins een bewijs dat Typex meer pijlen op zijn boog heeft dan de dikke graphic novels waarmee hij een internationale reputatie opgebouwd heeft. Sowieso toont ook Je moeder! Het grafische genie van Typex. In uiteenlopende stijlen kan hij telkens perfect gedijen. Met dit album heeft hij ook wel meer dan een tussendoortje gemaakt. Typex heeft zich met de vorm en de voorpublicatie een werkritme en aanpak opgelegd die nieuwer is voor deze auteur. Hij brengt het er alleszins verdienstelijk van af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =