Typex :: Rembrandt

Rock-’n-roll meets oude kunst. De eerste graphic novel van Typex maakt indruk. Hij maakt van Rembrandt van Rijn een complexe en intrigerende figuur.

Het parcours was duidelijk. Typex zou op basis van het scenario van de Nederlandse stripintendant Gert Jan Pos en in samenwerking met collega Gerrit De Jager het leven van Rembrandt verstrippen. Al snel bleek het scenario echter maar moeizaam te vorderen, waardoor Typex zonder basis zat om zijn werk aan te vatten. Daarom ging hij zelf van start en wist hij het Rijksmuseum, de opdrachtgever van de strip, te overtuigen van zijn eigen versie. Het resultaat van Typex’ arbeid ligt nu in de winkel. Hij heeft het leven van Rembrandt heel eigenzinnig gebruikt en herleid tot een aantal historische elementen uit het leven van de schilder. Hij vermengde die tot een rock-’n-roll versie van Rembrandt die tegelijk een gelaagd historisch beeld schetst. De auteur maakt in deze strip gebruik van zijn volledig talent, zowel grafisch als vertellend. Op de cover staat dan ook niet voor niets ‘Typex’ Rembrandt’ vermeld.

Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken die telkens op één moment in het leven van Rembrandt de focus leggen. Het verhaal springt in de tijd, maar tegelijk zorgt Typex ervoor dat hij de eenheid in het verhaal houdt. Hij werkt ook aan kleurrijke personages, zoals Geertje, Hendrikje of Rembrandts jeugdvriend annex collega-schilder Jan Lievens. Door het feit dat de historische gegevens niet steeds de nadruk krijgen, maar eerder subtiel verwerkt worden in de strip, leest Rembrandt echt als een boeiende graphic novel. Tegelijk komt Typex ermee weg om van Rembrandt van Rijn een figuur te maken die zowel ijdel, arrogant als innemend is. Dat draagt in grote mate bij aan de kwaliteit van het album.

Hoe sterk Typex’ prestatie als scenarist ook is, toch kunnen we niet anders dan zijn tekenkwaliteiten nog meer te prijzen. Met zijn dansende lijnen maakte hij al eerder indruk met onder meer de drie afleveringen van zijn eenmanstijdschrift Chorizo. Veel lezers van enola.be zullen de man wellicht ook kennen van zijn illustraties en korte strips voor het muziektijdschrift OOR. Met dat muziekgerelateerde werk maakte hij vanaf de jaren ’80 vooral zijn naam. Felle kleuren en zwoele lijnen kenmerkten toen al zijn werk, en doen dat nog steeds. Typex maakt een verpletterende indruk met deze Rembrandt. Hij behoort zonder twijfel tot de top van de Nederlandse stripmakers.

De verwachtingen waren bij dit album niet zo hoog. Stripbiografieën in opdracht zorgen immers zelden voor memorabele resultaten. Rembrandt vormt een welgekomen afwisseling op die regel. Het is een bruisend fresco van een middeleeuwse man die bovendien ook een van de meest geniale en gedreven schilders uit de geschiedenis was. Het boek verdiende eigenlijk best een wat meer luxueuze uitvoering in een harde kaft. Hopelijk inspireert Rembrandt Typex om nog wat meer in te zetten op het maken van stripverhalen, zodat we een andere keer nog eens van zijn talent kunnen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + acht =