Aurélie Neyret & Joris Chamblain :: Het dagboek van Cerise: 3. De laatste van de vijf schatten & 4. De godin zonder gezicht

Er zijn van die kinderstrips die je met de ogen dicht voor je kroost kan aanschaffen én waarvan je zelf bovendien ook kan genieten. Het dagboek van Cerise is zo’n reeks en recent verschenen het derde en vierde deel in vertaling.

Aan een ras tempo zet uitgeverij Silvester een jarenlang sluimerende onrechtvaardigheid recht. In het segment van de jeugdstrips was Het dagboek van Cerise in de oorspronkelijke Franse versie tussen 2012 en 2017 een populaire bestseller die massaal aansloeg bij de doelgroep en die vooral ook heel sterk meisjes aansprak. Net die doelgroep is voor uitgeverijen van strips nog grotendeels onontgonnen terrein. Tegelijk zitten er net in dat segment regelmatig verrassende succesverhalen. Daarvan is Mooie navels van Maryse Dubuc en Delaf het meest bekende (en enorm succesvolle) voorbeeld. Vorig jaar ging Silvester dan van start met het vertalen van de vijfdelige reeks. Nu lanceerden ze opnieuw twee albums, waardoor meteen vier albums beschikbaar zijn.

Met Het dagboek van Cerise heeft scenarist Joris Chamblain een rijke wereld geschapen. Alle personages zijn volledig uitgewerkt, met hun goed en slechte kanten. Bovendien grijpt Chamblain in zijn albums ook graag terug naar eerdere verhalen, waardoor randfiguren opnieuw kunnen opduiken. Dit versterkt natuurlijk het gevoel dat de verhalen van Cerise zich in een echte wereld afspelen, met mensen die elkaar ook echt kennen. Uiteraard voegt Chamblain er een wat suikerzoet randje aan toe en doet Cerise wel opvallend veel toevallige ontdekkingen doorheen de albums, maar dat hoort dan weer bij het genre van deze verhalen. Het dagboek van Cerise is bij uitstek een feelgood-verhaal waarin ook moeilijkere thema’s niet vermeden worden. Zo wordt in deze albums duidelijk dat de afwezigheid van Cerises vader een stuk onverwerkt verleden is voor de heldin. Het zal in het afsluitende vijfde deel zijn dat de cirkel rond gemaakt wordt.

Met Het dagboek van Cerise debuteerde bovendien een nieuw grafisch talent. Aurélie Neyret tekende van bij het eerste album opvallend zelfverzekerd. Haar kindvriendelijke tekeningen bieden ook voldoende details om oudere lezers te blijven aanspreken. Ze beheerst bovendien ook een feeërieke inkleuring die aansluit bij de smaak van vandaag en die bovendien het sprookjesachtige karakter van de verhalen mooi benadrukt.

In het derde album ontmoeten Cerise en haar twee vriendinnen Sandra, die als boekbindster werkt en daar ook workshops over geeft. Op die manier komen ze bij haar terecht en al snel raken ze samen verwikkeld in een zoektocht naar vijf schatten die telkens iets te maken blijken te hebben met mensen die Sandra en/of Cerise kennen. In het vierde deel, De godin zonder gezicht, gaan Cerise en haar moeder samen op vakantie om even alles achter zich te laten. Op vakantie bezoeken ze de ‘Villa met 100 mysteries’. Opnieuw blijken de bewoners van deze villa heel wat banden te hebben met Cerise en haar moeder, iets dat Cerise gaandeweg ontdekt. Tegelijk ervaart ze eerste verliefdheden. Scenarist Chamblain heeft Cerise doorheen de reeks laten opgroeien van kind tot jongvolwassene en in dit album wordt dit extra duidelijk.

Het dagboek van Cerise is een vat vol fantasie, met twee zeer bekwame auteurs aan het roer. Joris Chamblain is ondertussen een gekende naam in de wereld van strips voor kinderen (Enola en de fantastische fabeldieren, Dagboek van een maankind). In deze reeks vermengt hij op een heel soepele manier elementen voor verschillende leeftijden. Hierdoor is Cerise bij uitstek een strip voor jong en oud. De warme naïviteit zullen sommigen er voor lief moeten bijnemen, maar in grijze tijden van opeenvolgende lockdowns lijkt een warm deken wat vaker welkom te zijn. Nog één album te gaan en het verhaal van Cerise is compleet in het Nederlands te lezen. Een one-shot uit 2018 laten we hier trouwens even buiten beschouwing. Hoewel beide auteurs daarin opnieuw van de partij waren, verloor dit album toch de magie die de reeks Het dagboek van Cerise in overvloed te bieden heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × drie =