Damien Cuvillier & Frank Le Gall :: Mary Jane

Na decennia van voorbereidingen en aanzetten, heeft Frank Le Gall dan toch zijn droom/nachtmerrie-project Mary Jane kunnen afronden, met hulp van Damien Cuvillier. Het resultaat is opnieuw een doorleefd verhaal, met mooi realistisch tekenwerk, over het laatste gekende slachtoffer van Jack the Ripper.

Verschillende decennia was Mary Jane een soort zwart beest voor Frank Le Gall. De veelgeprezen auteur van Theodoor Cleysters werkte sinds jaar en dag aan dit verhaal dat hij zelf ook zou tekenen, voor de collectie Vrije Vlucht. In het nawoord in dit album geeft Le Gall een inkijk in de evolutie van het album, dat nu uiteindelijk gepubliceerd geraakt is in samenwerking met tekenaar Damien Cuvillier. Het verhaal van Mary Jane Kelly, voordien vooral gekend als het laatste gekende slachtoffer van de illustere moordenaar Jack the Ripper, hield Le Gall jaren in de ban. Hij wilde er mee voor zorgen dat in de cultus die er rond de dader Jack the Ripper ontstaan is, meer ruimte zou komen voor de slachtoffers.

Haar verhaal begint in Wales, waar Mary Jane gelukkig getrouwd was met ene Davies. Wanneer die om het leven komt bij een ontploffing, komt Mary Jane in een aanhoudende spiraal van tegenslagen terecht. Keer op keer stelt ze haar vertrouwen in malafide figuren, waardoor Mary Jane uiteindelijk in de prostitutie terecht komt. Doorheen die draaikolk van aanhoudende negativiteit blijft ze wel dapper weerstand bieden om het hoofd toch overeind te houden. Le Gall behoudt tot het einde zijn vertrouwen in haar als een sterke persoon die strijdt voor een beter leven. Doorheen het verhaal weeft hij korte scènes uit ondervragingen van kennissen die over haar vertellen. Op die manier wordt haar gewelddadige dood al aangekondigd. De wisselwerking tussen klassieke scènes met Mary Jane en korte fragmenten waarin over haar verteld wordt, geeft een mooie spanning en afwisseling in dit album.

De heldere en sfeervolle tekeningen van Damien Cuvillier passen erg goed bij het complexe verhaal, waar de sfeer over ongebreideld positivisme over gaat naar gitzwarte duisternis. De afgelopen jaren werd met De Oorlog van de Lulu’s en Eldorado al flink wat werk van zijn hand vertaald. Zijn geschilderde pagina’s vol sfeer en realistische personages zijn aantrekkelijk voor een breed lezerspubliek. Het enige nadeel aan zijn stijl is dat die net wat te weinig opvalt tussen het werk van andere tekenaars. Ook bij De Oorlog van de Lulu’s en Eldorado was dit al een klein mankement. Er zijn geen pagina’s in dit boek waarbij je in één oogopslag ziet dat dit ‘een Cuvillier’ is. Gelukkig vormen Le Gall en Cuvillier wel een sterke combinatie waardoor Mary Jane meer is kunnen worden dan louter een noodoplossing voor de frustraties van Frank Le Gall.

Sinds het afwerken van Mary Jane, is Le Gall overigens met hernieuwde moed begonnen aan Theodoor Cleysters. In 2018 verscheen een dertiende album en in de loop van 2021 zal deel veertien verschijnen. Weliswaar is er een periode van drie jaar tussen, maar voor deze reeks is dat al bijzonder kort. Elk album blijft telkens een topper qua tekenwerk met een retro-touch, in combinatie met een doorleefd en uitdagend scenario. Wat dus eigenlijk ook een aanprijzing kan zijn voor deze Mary Jane.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − twaalf =