ENDLINGR :: Rauchblau

Mocht het Film Fest Gent awards uitreiken voor soundtracks bij imaginaire rampenfilms, dan maakten die van Endlingr met hun prima nieuwe single “Rauchblau” veel kans op een prijs.

Endlingr, dat zijn Jo De Geest, Kris Auman en Sylvester Vanborm (bekend van onder andere Wallace Vanborn) en ze draaien hun hand niet om voor psychedelische soundtracks bij het einde der tijden. Ook hun nieuwe single “Rauchblau” laat zich beluisteren als een nucleaire ramp of een vulkaanuitbarsting die zich voor onze ogen voltrekt.

Het nummer golft ons toe in verschillende delen: het grijpt meteen naar de keel met filmische en repetitieve gitaardreunen die aanleunen tegen Thurston Moores recente output. Vervolgens valt het geheel stil tot een enkelvoudige baslijn die een ondergronds gerommel voortbrengt waarover laagje bij laagje gitaren worden uitgesmeerd. Een zorgvuldig opgebouwde spanning komt verschroeiend terug tot uitbarsting als een pyroclastische stroom.

Bij de tweede tempodaling stijgt de paddenstoelwolk ten hemel, en wordt de druk enigszins tot een normaal drukpunt herleid. We hebben de eindtijd bereikt. Verre stemmen worden vanuit de atmosfeer geplukt en chaos regeert over de planeet. Pas wanneer de rook is opgetrokken kan de schade getaxeerd worden. Maar koester geen hoop: de verwoesting na deze luchtdrukgolf van een nummer mag gerust totaal genoemd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − 2 =