Matt Berninger :: Holes

Matt Berninger van The National raast tegenwoordig doorheen het muzieklandschap, maar klinkt tevens bezadigder dan ooit. Op een nieuwe cover zet hij “Holes” naar zijn hand.

“Holes”, dat is natuurlijk het prachtige openingsnummer van het al even prachtige Deserter’s Songs van eeuwige outsiders Mercury Rev. De zweverige cultband liet een theremin op kousenvoeten de orkestrale schoonheid van hun doorbraakalbum aankondigen. Mag het verwonderen dat Matt Berninger het iets kalmer aanpakt dan de breedbeeldaanpak van de Revs? Vooral gitaar en piano bepalen hier de sfeer, met hier en daar een subtiele hint van blazers naar de bombast van het origineel.

“Holes” wordt daardoor plots een pak “normaler”, en toch wérkt het. Berninger zet het nummer helemaal naar zijn hand, maar behoudt ook de essentie van het nummer. Knap hoe de zanger enerzijds wel relatief trouw blijft aan de meditatieve sfeer van het origineel, maar er toch een heel ander gevoel aan weet te geven. Meer acceptatie dan spijt, meer het overschouwend terugblikken van een gekalmeerde veertiger dan het verbittering van een jonge muzikant die net zijn toekomst heeft zien imploderen. Een beetje het gevoel waar Mercury Rev zelf nu ook beland is met haar laatste platen.

“ Those funny little plans/ they never work quit right”, waarmee het nummer eindigt, is geen deur die dichtvalt maar eerder de aanvaarding dat de dingen nooit zo lopen als je ze zou willen. Maar dat hoeft niet per sé erg te zijn, lijkt Berninger hier te willen zeggen. Het is dezelfde boodschap die hij op de laatste twee platen van The National ook al bracht. En als hij het je met die bariton van hem toefluistert, kan je niet anders dan hem geloven.

“Holes” maakt deel uit van een 7” serie ten voordelen van Planned Parenthood

En hier nog eens het origineel…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een + 13 =