Princess Nokia :: Sterke vrouw in #MeToo-tijden

Op de dag dat Harvey Weinstein zijn verdiende veroordeling kreeg, loste Princess Nokia twee singles waarop ze beide kanten toont van wat het volgens haar betekent om een sterke vrouw te zijn in deze (post-)#MeToo tijden. Het zijn de eerste singles van de twee albums die Princess Nokia deze week uitbrengt: één opgewekte plaat (Everything Is Beautiful) en één boze plaat (Everything Sucks).

“Green Eggs and Ham” (uit de vrolijke plaat) drijft bij de eerste beluistering op pure feelgood vibes; we horen dartele handclaps en piano-aanslagen die haasje over spelen met een goedgeluimde baslijn. De zang doet wat denken aan Erykah Badu in haar meer opgewekte modus. De titel komt dan weer van een kinderboek van Dr. Seuss uit de jaren zestig, waarin Sam-I-Am een ander personage blijft achtervolgen tot die de groene eieren en ham wil opeten. Ook in de video wordt gespeeld met kinderlijke onschuld,  kauwgomkleuren en fantasie. De zangeres speelt een Matilda-achtig meisje – in het boek van Roald Dahl ook al een sterk en onafhankelijk meisje – en op het einde geeft ze de vader lik op stuk.

Alles lijkt wel vrolijk en opgewekt, maar mogelijk sluimert een meer sinister thema op de achtergrond. Zo is de afbeelding op de doos van de cornflakes de hoes van het Everything Sucks -album. Hou vervolgens in gedachten dat de Sam-I-Am uit het boek nogal dwangmatig blijft aandringen dat de andere figuur tegen zijn zin de groene eieren zou opeten. Tenslotte is er een referentie aan “OJ”, wat tegelijk kan verwijzen naar sinaasappelsap, maar ook naar O.J. Simpson, die beschuldigd werd van familiaal geweld en verdacht van de moord op zijn ex-vrouw, waarvoor hij een controversiële vrijspraak kreeg. Ach, het kan natuurlijk ook zijn dat we hier te veel in zoeken.

Tweede single “Practice”, uit Everything sucks, begint enkel met een minimale pianobegeleiding, waardoor het doet denken aan Kanye West’s “Runaway”. Hierin ontmaskerde Yeezy tien jaar geleden zichzelf als een oetlul die niet weet hoe hij respectvol moet omgaan met dames. Dit is Nokia’s eigenste “toast for the assholes and douchebags”. Anders dan bij Kanye ontaardt dit nummer niet in overdaad, maar analyseert de zangeres onderkoeld met een lage stem zonder intonatie haar innerlijke tegenstrijdigheden en fileert ze de zwaktes van haar vrouwelijke concullega’s. Ook Princess Nokia wil wel roem, maar zal hier geen uitverkoop voor doen: “Industry bitches who wanna be different / You still selling pop, who the fuck is you kidding”. Verderop klinkt het: “Who cares if you bad ’cause I’m smart and I’m clever”. Moeten we in de referentie aan de bad girl Rihanna horen? Ook vroeger kloeg Princess Nokia al stereotiepe vrouwbeelden aan en ze wil deze boodschap blijven herhalen tot de wereld het begrepen heeft.

Princess Nokia treedt op 17 maart op in Trix.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − drie =