Fontaines D.C. :: Dogrel

Bekijk Berichten
82821898

Eerst waren er Shame en IDLES als exploten van de recente (post)punkbeweging, nu treedt het Ierse Fontaines D.C. op het voorplan. Hun debuut Dogrel is minstens even sterk als die van hun tegenhangers uit Londen en Bristol.

De vijf van Fontaines D.C. ademen Ierse cultuur. Ze uitten zich als fans van Guinness, bezingen Dublin, hun thuisstad waarmee ze een haat-liefdeverhouding hebben, in enkele nummers en delen een passie voor Ierse poëzie. Dat laatste aspect zit ook vervat in de albumtitel. Dogrel verwijst naar oud-Ierse poëzie die veel herhaling gebruikt, humor niet schuwt en wordt geassocieerd met “working class”. De band bracht zelfs al twee poëziebundels uit.

De korte maar uiterst krachtige opener “Big” is meteen een mooi bewijs van de authentieke kracht van de Ierse band. “Dublin in the rain is mine. A pregnant city with a catholic mind”, zingt Grian Chatten. De frontman is trouwens de kruising van twee postpunkiconen: met zijn praatzang doet hij aan Mark E. Smith denken, zijn podiumhouding heeft dan weer wat weg van Ian Curtis. En het is vooral Gratten die deze plaat een duidelijke identiteit geeft.

Zoals The Clash zich in de jaren zeventig liet inspireren door hun West-Londen, speelt bij Fontaines D.C. Dublin een centrale rol. Maar voor alle duidelijkheid niet het moderne Dublin dat uitgegroeid is tot techbub waarin steeds meer ongelijkheid heerst. Fontaines D.C. heeft een nostalgisch verlangen naar het Dublin uit lang vervlogen tijden waarin dronkenmannen en verloren zielen door de regen lopen. Toeval of niet, maar “Sha Sha Sha” doet aan The Clash denken.

Het magnifieke “Too Real” neigt op muzikaal vlak naar The Fall, maar is vooral een topsong die meteen je aandacht grijpt, opnieuw dankzij de lyrics van Chatten (“Is it too real for ya?”) en de smerige psychedelische gitaren. Het wordt nog meer in your face met “Chequeless Reckless” waarvan de teksten andermaal hard aankomen (“A sell-out is someone who becomes a hypocrite in the name of money…”), maar ook “Hurricane Laughter” en “Liberty Bell” zijn postpunknummers met een rock-’n-roll-feel die we de laatste jaren bij geen enkele rockband gehoord hebben.

Maar op Dogrel staan niet alleen vlammende songs met dito teksten. Een nummer als “Television Screens” is duidelijk minder gejaagd en weidser qua sound, en draagt echo’s van Stone Roses. Hetzelfde geldt voor “Roy’s Tune”, waarvan vooral de intro aan Joy Division en The Cure doet denken. “Dublin City Sky” zou je dan weer als een licht romantisch drinklied kunnen omschrijven, maar toch is het meer dan dat. Het is alsof Shane MacGowan The Velvet Underground zou vervoegd hebben.

Dogrel is het krachtige debuut van een band die zowel (post)punkgeschiedenis, poëzie als Ierse traditie weet samen te ballen tot het interessantste dat we dit jaar in de alternatieve rock zullen horen. “In zijn huidige vorm verdient rock het misschien niet om gered te worden’, zei Nick Cave recentelijk. Misschien moet Cave dringend eens Fontaines D.C. checken, samen met Drahla, Crack Cloud en Viagra Boys.

8.5
Release:
2019
fontainesband.com/
Partisan Records

verwant

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

#So2023: Grian Chatten :: The Score

Om afscheid te nemen van 2023 presenteert elke dag...

Various Artists :: The Endless Coloured Ways: The Songs Of Nick Drake

Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat we...

Grian Chatten :: Chaos For The Fly

Drie platen. Zo lang had Grian Chatten nodig om...

Eindejaarslijstje 2022 van Maarten Langhendries

2022 was het jaar van de overdaad na corona....

aanraders

Beth Gibbons :: Lives Outgrown

Tientallen jaren wachten op een plaat hoeft niet altijd...

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

recent

John Stuart Mill :: Over Vrijheid

Weinig begrippen zijn zo omstreden als vrijheid. In het...

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in