Daughters :: You Won’t Get What You Want

82795669

Na een afwezigheid van acht jaar is Daughters terug. En hoe. Hun vierde plaat voelt aan als sluipend venijn en grijpt bijna vijftig minuten lang naar de keel.

We dachten dat we dit jaar alles gehoord hadden op het vlak van noise rock (Hot Snakes, Viagra Boys, A Place To Bury Strangers en een resem Belgische releases). Tot Daughters na ettelijke jaren nog eens op onze radar verscheen — een aangekondigde show in de Botanique, waarvoor de tickets de deur uitvliegen, en op Roadburn hielpen daarbij.

Wat is de eerste indruk na tien nieuwe nummers boordevol razernij van de band wiens leden roots hebben in de grindcore? Hun arty noise/industrial rock is nog altijd helemaal iets voor fans van METZ, Lightning Bolt en Swans. Maar qua compromisloosheid dit jaar komen enkel Uniform en The Body in de buurt.

Hoe meer luisterbeurten we You Won’t Get What You Want gunnen, des te interessanter dingen we ontdekken op deze plaat. Om te beginnen brengt deze band al geen pure ‘noise rock’ zoals bovenstaande bands. Het is een superintens album, maar Daughters doet dat niet zomaar met wat dissonante riffs, distorted bassen en tegendraadse drums.

In “City Song” overheersen waanzinnige drumroffels die je meteen door elkaar schudden en een creepy sfeertje dankzij dikke elektronische lagen. Een gelijkaardige muzikale waanzin horen we in de tribale afsluiter “Guest House”.

Ook “Satan In The Wait” is muzikaal een parel van jewelste. Het repetitieve drumritme (opnieuw de echte ruggengraat van het nummer) en klavecimbelachtige piano’s worden met de minuut meer bezwerend en meeslepender. “Today’s gonna feel like tomorrow, some day/ Tomorrow’s gonna feel like yesterday”, zingt Alexis Marshall met een klagerige toon. Of hoe hevig lawaai toch een zekere, weliswaar bittere schoonheid met zich meedraagt.

Uiteraard blijft de muziek van Daughters op enkele andere nummers iets voor de volhouders. “Long Road No Turns” lijkt ons niet bepaald geschikt voor hartpatiënten, en dat is nog een understatement. Het is wel de beste hyperkinetische noise die we dit jaar gehoord hebben. “Flammable Man” is het geknipte nummer voor al wie The Dillinger Escape Plan mist; dit is pure, maar geweldige chaos met noise uitbarstingen die qua intensiteit hun gelijke niet kennen dit jaar.

En verder heeft Daughters ook nog wat anders in petto. “Less Sex” is trage en heerlijke slepende industrial. Zou Trent Reznor dit al gehoord hebben? Ook “The reason They Hate Me” heeft een stevige industrial-inslag en is nog eens dancy ook.

You Won’t Get What You Want is angstaanjagend goed, een absolute aanrader voor iedereen die zwaar op de maag liggende, wel doordachte muziek kan smaken. Daughters brengt het noise (rock)genre naar een zodanig hoog niveau, dat dit jaar (en misschien de volgende jaren) niet te evenaren is. Comeback van het jaar.

Daughters speelt op 11 april in de Botanique.

8.5
https://www.facebook.com/daughtersmusic/
Ipecac

verwant

Soulcrusher Festival :: 5 oktober 2019

Doornroosje, Nijmegen

Een eendagsfestival in Nijmegen dat als geen ander de...

Mizmor :: Desert of Absurdity

enola.play blijft in metalsferen hangen, al is deze eentje...

Daughters :: 11 april 2019, Botanique

Een van dé comebacks in het alternatieve milieu van...

#So2018: Daughters :: Satan In The Wait

Om afscheid te nemen van 2018 presenteert in december...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in