Mizmor :: Desert of Absurdity

enola.play blijft in metalsferen hangen, al is deze eentje voor gevorderden.

Doom metal is de laatste jaren aan een ongeziene renaissance bezig. Weg zijn de tijden van enkel Black Sabbath-afkooksels, nu schieten doom subgenres als paddenstoelen uit de grond.

Twee jaar geleden kwam het duo Bell Witch met een plaat die een voor en een na zou betekenen in het genre. Net als hen komt het mysterieuze Mizmor (wel eens gespeld als מזמור) uit het noordwesten van de V.S. Ze treden zelden op en lijken geen heilig metalhuisje staande te laten.

Dat heet: black metal en doom naadloos in elkaar laten overvloeien, schijnbaar zonder enige moeite. De vocalist z’n nom de plume is A.L.N en de ‘bandfoto’ laat uitschijnen dat Mizmor in feite een éénmansproject is. Dat moet bijna wel, want de schaamteloos schizofrene zang -grunts die het hele spectrum van death, doom en black metal beslaan- reflecteert een in dit wereldje zelden geziene artistieke vrijheid.

Derde plaat Cairn komt er later dit jaar aan en het daaruit geplukte ‘Desert of Absurdity’ laat alvast horen hoe eclectisch en rijk beïnvloed de muziek van Mizmor in de loop der jaren is gaan klinken. Je hoort in minder dan tien minuten akoestische gitaar, de in distortion gedrenkte surfgitaren zo karakteristiek voor black metal, gedowntunede trage sludgesalvo’s en compleet onverwachte, krankzinnige vocale uitbarstingen. Mizmor lijkt doorheen deze track ook een verhaal te vertellen. Dit is geen pastiche, wel een trip met duidelijke spanningsboog.

Toegegeven, ‘Desert of Absurdity’ blijft een acquired taste, maar wat ons betreft mag Mizmor in het steeds langer wordende rijtje jonge, veelbelovende en vooral vernieuwende metalnamen plaats nemen. Wie nog meer interesse heeft in dit soort knappe metalfusion, kan vandaag ook terecht bij de waanzinnig interessante Finse psychedelische black metalscene (Oranssi Pazuzu, Horte, Dark Buddha Rising). Tampere en de as Seattle-Portland als polen van vernieuwende metal? Het zou zomaar kunnen.

Mizmor speelt hun enige EU-show tijdens Soulcrusher in Doornroosje (Nijmegen) op 5 oktober, samen met onder meer Daughters en Triptykon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 4 =