Blaudzun :: _UP_

Eindelijk, een jaar na Jupiter II, is hij daar: deel drie van de Jupiter-trilogie. Het middelste deel van de triptiek heet _UP_, en zal heel wat luisteraars verrassen: weg is het grote electronicageluid en de opvallende bombast, dit is een album met meer ingetogenheid en eerlijkheid.

Wat heeft Johannes Sigmond, zanger en drijvende kracht achter Blaudzun, na dit avontuur geleerd? Dat je onderweg wel eens de neiging voelt om op je stappen terug te keren, en dat eerder uitgevoerde ideeën een jaar later toch niet zo’n goed plan blijken te zijn. Het oorspronkelijke idee om zo weinig mogelijk tijd te laten tussen het opnemen van een album en ermee te touren, werd dit najaar gedeeltelijk begraven omdat Sigmond voelde dat zijn songs wat meer tijd nodig hadden om tot hun volle recht te komen. En, hij wou terug de zanger in zich naar boven halen, en wat minder opvallende bombast toelaten.

Daarin is hij alvast gelukt: de twaalf songs op het album klinken kalm en toegankelijk, veel meer dan op deel een en twee. Ze drijven op wat we ondertussen wel de “Blaudzun-sound” mogen noemen, en dat is ook een beetje de achilles-hiel van het album: het klinkt veel meer als één langgerekte song van een minuut of veertig, dan twaalf verschillende songs. Meerdere songs lijken verder te kabbelen tot aan de laatste seconde. Enkele springen er wel uit, waaronder instrumentaaltje “jupiter_iii”, met zijn onaards sfeertje. Je ziet jezelf zo door de ruimte zweven, met dit lied op de achtergrond.

Er staan echt wel mooie pareltjes op het album, zoals “_circles”, dat gedurende anderhalve minuut niet zou misstaan in een loungy bar, om dan met een verrassende tempowisseling meer richting popsong te gaan. En ook “islands_” bezit een aanstekelijkheid, die grotendeels te verklaren is door de tekst: “Feel the sunlight crawl, Crawling up your door, To the balconies, Coming back for more”. Is het zonlicht dan ook iets wat moet gevreesd worden, in plaats van gekoesterd? Van “ghosts_ “ staan er twee versies op het album, waarvan de tweede de oerversie is, en de eerste een meer swingende. Moeilijk kiezen welke nu de beste is.

Wie denkt dat die “_” voor of na elke song veroorzaakt is door een rare kronkel in het brein van Sigmond, zit ernaast: omdat de groep de gewoonte heeft om elke songtitel af te korten tot een woord, hebben ze dit principe op de tracklist doorgetrokken. Verzin er dus zelf maar bij welk woord voor of na elke songtitel moet komen.

Al bij al klinkt _UP_ als vintage-Blaudzun, maar toch worden de verwachtingen niet volledig ingelost. Het doet wel benieuwen welke richting de groep in de toekomst zal uitgaan, want in de tien jaar dat Blaudzun bestaat, is de band geëvolueerd van een rustige singer-songwriter naar een electronicaliefhebber die graag experimenteert. Alleen opletten dat er niet kapot geëxperimenteerd wordt.

Blaudzun trapt zijn promotoer voor _UP_ af in de AB Club op 14 april. Het avondconcert is al een tijdje uitverkocht, maar er is een “matinée” voorstelling om 16 uur, waarvoor nog tickets te krijgen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 5 =