Mind Rays :: Nerve Endings

82832727

De prijs voor meest verschroeiende partyplaat van het jaar gaat naar Nerve Endings van Mind Rays.

Psychedelische punk, fuzzrock of garagerock: noem het wat je wil, deze plaat staat voor heerlijke teringherrie. Aanstokers van dienst zijn vier Gentenaars die hun eigen ding doen met de erfenis van The Stooges (ongetwijfeld, maar wie niet in het genre?) en co, en toch niet in één hokje te stoppen zijn. Op z’n Belgisch dus. Zo moet Mind Rays ook fans van moderne punkbands zoals Bad Breeding en Pissed Jeans — u weet wel — kunnen aanspreken.

Gelegenheid om even uit te blazen is er tijdens het beluisteren van dit debuut praktisch nooit. Van “Still & All” tot “We See” raast de band aan een stuk door. Dat openingsnummer is overigens het ideale wapen tegen de man met de hamer — we hebben het thuis op meerdere momenten aan den lijve ondervonden. Korter en efficiënter kan je alternatieve rock niet krijgen.

Vergelijk de hele plaat gerust met een plateau shotjes Irish Coffee, maar dan telkens met extra cafeïne en whisky. Wedden dat het heerlijke “Follow Suit” al na een luisterbeurt volledig wordt meegeschreeuwd? Enkel “The Ropes” is wat meer uitgesponnen. Het vierde nummer start postpunkerig, tot de gitaren en zanger Sis Sevens de song hevig laten ontploffen.

Daarna gaat de snelheid weer non-stop de hoogte in, en de gitaren en bas in herkenbare fuzzmodus. Geen betere odes aan de rauwe, primitieve rock-’n-roll dan “Demuie” en “Sunbreak”. Nerve Endings zou het perfecte alternatief voor Jarmuschs (overigens saaie) docu over The Stooges kunnen zijn.

De plaat had meer gebald kunnen zijn zonder “Tresspass”, “Dulling Senses” en “Like Flies”; minder interessante nummers waarin iets te veel wordt doorgeboomd op het harder-vuiler-sneller-principe. We hadden misschien liever een tweede “The Ropes”-achtige uitbarsting gehoord, al was het maar omdat we hartkloppingen krijgen van de meeste nummers. Mind Rays lijkt immers het muzikale equivalent van een driedubbele espresso.

Als u nog niet wist dat door garage/proto-punk geïnspireerd gitaargeweld in ons landje springlevend was, leefde u op Mars. Naast Mountain Bike (Brussel), Alpha Whale (Oostende) en Double Veterans (Antwerpen) bewijst ook Mind Rays dat het meer dan een ruig gitaarbandje is en ook ijzersterke nummers heeft. Live is dit gezelschap bovendien een onweerstaanbaar feest. Een kater na een optreden zal nog nooit zo plezant geweest zijn.

7
https://www.facebook.com/mind.rays.gent/
V2 Records
PNKSLM Records

verwant

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in