Eindejaarslijstje 2016 van Maarten van Meer

Dat 2016 grotendeels een kutjaar was, weten we intussen allemaal. Op muzikaal vlak werden we vooral verrast door stervende monumenten en enkele onaangekondigde releases (liefst exclusief voor een of ander streaming platform, waarvoor: fuck you. En zo weet u ook wat Kanye West hier niet staat te doen). Weinig beeldenstormerij, veel degelijkheid en warme soul. We zullen het nodig gehad hebben.

  1. Radiohead :: A Moon Shaped Pool       Volgens sommigen de restjesplaat, volgens ons de plaat waar de band eindelijk weer zonder al te arty omwegen in haar ziel laat kijken en zo midscheeps raakt.
  2. Nick Cave and the Bad Seeds :: Skeleton Tree       De Warren Ellis-weg van drones, ambient en subtiele dreiging wordt voortgezet langs avontuurlijker paden en levert mogelijk Caves coherentste en meest foutloze album op.
  3. Frank Ocean :: Blonde       Mysterieuze soulgod neemt na het alom bejubelde Channel Orange ruim zijn tijd voor album twee en kiest daarop voor sfeervolle, subtiele songs die veel aandacht en geduld vragen.
  4. David Bowie :: Blackstar        Ons aller grote broer perst zijn laatste energie in een donkere, maar warme plaat die ineens zijn beste sinds 1977 is: een majestueus artistiek statement en helaas ook een vaarwel.
  5. Anderson .Paak :: Malibu       Nieuwe jonge soulgod imponeert met zeer rijk gearrangeerde zomerplaat, die het minstens zo veel van de muzikaliteit en vlotte raps als van de productie moet hebben.
  6. Michael Kiwanuka :: Love & Hate       Nieuwe Bill Withers besluit op album twee ook inspiratie bij Pink Floyd en Van Morrison te halen en vindt zo zijn unieke stem.
  7. Beyoncé :: Lemonade       Grootste popdiva van deze tijd is boos op hare vent en overstijgt zichzelf met de perfecte popplaat.
  8. Het Zesde Metaal :: Calais        Wannes Capelle trekt zijn muil wat steviger open en zorgt voor de sterkste Vlaamse single en plaat van het jaar.
  9. Nicolas Jaar :: Sirens       Elektronica-tovenaar doet erg moeilijk en politiek, maar weet er ook groovy, spannende en zelfs entertainende muziek bij te schrijven.
  10. Pet Shop Boys :: Super       Vijfitigers vinden hun tweede jeugd door het allemaal niet zo belangrijk meer te vinden en gewoon volop voor kitsch, hooks en vele lagen ironie te gaan: altijd al hun magisch recept geweest.

Mochten er net iets minder wezen:
11. Leonard Cohen :: You Want It Darker 12. Solange :: A Seat at the Table 3. Kaytranada :: 99 % 14. Colin Stetson :: Sorrow, 15. Bon Iver :: 22, A Million

Er waren topconcerten van Radiohead in Londen, Joanna Newsom in Brussel, Iron Maiden en Behemoth op Graspop en Anderson.Paak, Refused en LCD Soundsystem op Pukkelpop. Axl Rose wist zowaar overtuigend AC/DC’s meubels te redden. Met Paul McCartney zagen we die laatste nog levende grote held èn Bruce Springsteen speelde (middenin een alweer indrukwekkend concert) “Jersey Girl” in Den Haag, dus veel beter dan 2016 kan het qua concerten niet meer worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − een =