Lothorian :: Beyond The Astral Mind

Lothorian is terug van weggeweest, al had het niet veel gescheeld of die eerste full-length was er nooit gekomen, maar wat zijn we blij met die nieuwe schijf. Vanaf de eerste luisterbeurt houden we meteen meer van de zwaarmoedige doom-kant van de drie Limburgers dan wanneer ze beukende stoner metal brengen.

In januari 2014 ontdekten we dit doom/stoner/sludge-metal uit Maaseik op ‘Staalhard’ in de Antwerpse Trix. Tijdens die concertavond speelden de betere Belgische metal- en hardcorecollectieven ten dans. Lothorian, die een indrukwekkende show neerzette, kwam dan ook verdiend op een compilatie-LP met Black Swarm, Your Highness, Toxic Shock, Cheap Drugs en VVOVNDS terecht. Was er een nieuwe metalbelofte in de maak? Dat dachten we, want ook hun EP Weldweller werd fel gesmaakt en dan vooral het imposante “Doomsday Calling”.

Nadien volgden er heel wat shows in binnen- én buitenland, maar ook line-upwisselingen. Daarna werd het plots heel stil rond de band. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om deze plaat af te maken. Het album raakte zelfs niet officieel gereleased en is enkel digitaal raadpleegbaar. Het is niet voor de beukende, Black Sabbath-achtige openingsnummers “Witchcunt” en “Blackhand” dat u Beyond The Astral Mind moet checken; dat zijn bijlange nog niet de beste nummers. Vooral dat laatste lijkt het terrein van een band als Your Highness. Wacht maar, we zijn nog maar pas begonnen.

Uw geduld wordt beloond zo ongeveer in het midden van de plaat. Althans, daar situeren zich onze drie favoriete nummers. “As The Void Absorbs All Light” koppelt heerlijke — hoe vreemd het ook klinkt — melodische aan pikzwarte black metal. Maar verwacht geen overhaast knip- en plakwerk. De slepende gitaren van Thomas Francot, die bovendien de ene na de andere killer-riff uit zijn hoed tovert, zorgen voor een meeslepende dynamiek. Ook de doom-achtige monstertrack “Eternal Smoke Cloaks The Night” is bloedstollend van begin tot einde. “March Of Time” is dan weer psychedelischer en vooral ingetogen, maar wel een welgekomen rustpunt.

Bij “Forbanned” moeten we meteen denken aan het ultraduistere en intense livegeluid dat we ons nog herinneren van de razende set op Staalhard. Dus ook aan de sludge van Amenra — onze excuses aan beide bands. Maar mede door de ranzige gitaren en het pompende geluid van bassist Jeroen Op’t Roodt werkt deze beuker wel in op hart en ziel. En dat is toch het eerste doel van dit soort metal?

Het meer stoner-achtige “Solitude” klinkt aanvankelijk te klinisch om echt impact te hebben, maar wanneer de spaarzame stemmen van Jurgen Martens door de muur van gitaren breken en vervolgens het tempo versnelt, zijn we weer helemaal mee. Ook afsluiters “Soothsayer” en “Dance Of Death” mogen er zijn. In het eerste nummer komt de langgerekte solo een beetje melig over zoals dat bij Katatonia wel eens gebeurt. Maar daarom is het geen afknapper. Het tweede nummer sluit de sterke plaat in stijl af: traag, slepend en uiterst intens.

Het blijft zonde dat deze plaat niet is uitgebracht via een label of dat er voorlopig geen / slechts een live optreden(s) op de planning staan(t), want Beyond The Astral Mind is meer dan één luisterbeurt waard. Origineel is het misschien niet allemaal en het album klinkt iets te lang, maar het heeft wel impact. Lothorian is dan ook uiterst geschikt voor fans van Thou, Tombs en Neurosis en alles wat daar tussen ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 3 =