Oscar :: Beautiful Words EP

Oscar? Van de Wolf? Neen. Een andere. Zomaar getrokken uit een volle enveloppe promo’s die hier ten kantore binnenviel. Jackpot. Beautiful Words is een beloftevol schot voor de boeg.

Promoteksten bij een plaat: ze staan meestal vol oeverloos gezwets, maar soms heb je één overijverige platenfirmastagiair die per ongeluk toch de nagel ergens op de kop slaat. Die ene jongen die in het tekstje bij Beautiful Words, de naar meer smakende debuut-EP van Oscar, gewaagt van een frontale botsing tussen de Blur van Parklife en Nas’ Illmatic, bijvoorbeeld: klopt wel iets van. Maar wij moeten voorwenden dat wij die velletjes rond ons promo-exemplaar niet lezen. Vooruit dus: een eigen mening.

Want eigenlijk is dat allemaal maar van heel ver waar. Ja, Oscar Scheller – born and bred in London, 23 – is gezegend met een aangenaam timbre dat het midden houdt tussen Damon Albarn en Jens Lekman, en in het bezit van een laptop met de juiste software om kletterende loopjes te maken. Maar verwacht toch maar geen Britpop-anthems op een bedje van zware hiphopbeats. Dit is in een slaapkamer in elkaar geknutselde popmuziek, met een tip of the hat naar The Radio Dept. Bewust lo-fi gehouden, en altijd gewikkeld in een deken van melancholie. “I just wanna hear beautiful words returning”, verzucht hij in de titeltrack, maar je weet dat het nooit zal komen terwijl een stuiterend R&B-loopje – wel degelijk gepikt van gangstarapplaten, dat wel — hortend doorloopt en synths alle registers opentrekken.

Want dat is het ding met deze Oscar: understatement is zijn ding niet. Scheller vult elk gaatje met geluid, weet weg met een refrein dat tot armwuiven noopt. Elk van de vijf nummers op deze EP is ongegeneerd P-O-P, en wrijft dat met een extra breakje hier of een prachtmelodie daar uitdagend voor u uit dansend nog eens extra onder uw neus. Zo is er het fluitende “Forget Me Not”; instant mee te neuriën, het gitaarlijntje van “Grow Up” leidt al evenzeer naar een onweerstaanbaar nummer. “I just wanna be young forever” pleit de zanger, en zo joyeus voelt het ook. En dan is er nog afsluiter “Stay”; alweer rete-aanstekelijk, sterk gezongen, en met geen stokken uit je hoofd te krijgen.

Beloftevol dus. Beautiful Words laat iemand horen die weet hoe een song in elkaar steekt, een goeie melodie herkent als ze zich aandient, en ook nog eens een uitstekende stem heeft. Tegelijk zijn die eeuwige loopjes die elk nummer voortdrijven na vijf keer ook wat van het goeie te veel, en snak je na afloop van deze EP al naar wat diversiteit. Geen perfect visitekaartje, dus, maar we nemen die lelijke inktvlek er met graagte bij in ruil voor nog eens een rondje van dat titelnummer.

“Als elfjarige zat ik in het huis van mijn nonkel in Maastricht, terwijl ik Nutella uit de pot at en Call Of Duty speelde en mijn nichtje weg was naar Pukkelpop met haar vriendinnen. We zijn dertien jaar later en ik mag daar nu de Main Stage openen!!!!!” Zeggen dat Oscar op zijn facebookpagina enthousiast is over zijn optreden op vrijdag 21 augustus is dus nog een understatement. Benieuwd of dat zich naar het podium vertaalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vijf =