Saun & Starr :: Look Closer

Het heeft even geduurd, maar de debuutplaat van Saun & Starr is ein-de-lijk verschenen. Eindelijk, inderdaad, want wie de laatste jaren een concert van Sharon Jones & The Dap-Kings bezocht, kon reeds kennismaken met dit vocale duo uit New Jersey. En Look Closer is gelukkig ook de plaat waarop gehoopt werd.

Net zoals Sharon Jones pas laat in de spotlights belandde, zo duurde het ook een hele tijd voor Saundra Williams en Starr Duncan Lowe, die bijna dertig jaar geleden voor het eerst samen zongen in Harlem, met eigen werk naar buiten kwamen. Nochtans was er eerder de nodige muzikale activiteit, zij het niet voor een megapubliek. Sharon Jones ontmoette de dames in een wedding band, later doken ze op in haar begeleidingsband en tijdens haar concerten vormden ze het concert in het concert. De shows van Jones beginnen doorgaans met enkele nummers van wat The Dapettes genoemd wordt, de backing vocalisten van Jones’ begeleidingsband The Dap-Kings.

Als onderdeel van de Daptone-kliek was het echter een kwestie van tijd voor The Dapettes, ondertussen omgedoopt tot Saun & Starr, in The Daptone House of Soul nummers zouden inblikken die labelopperhoofd Gabriel Roth voor hen neerpende. Dat leidde in 2013 tot de 7” “Hot Shot”, een voorsmaakje van een lp die aanvankelijk voorzien was voor 2014.

Debuteren doe je echter slechts eenmaal, dus zorg je beter dat het degelijk gebeurt. Met de elf nummers die samengebracht worden op Look Closer, levert het duo een schoolvoorbeeld af van debuteren in stijl. Look Closer is niet het grote, vernieuwende meesterwerk dat de soulwereld op zijn grondvesten laat daveren, maar een fijne worp die in de lijn ligt van het puike werk dat labelgenoten als Sharon Jones en The Budos Band de laatste jaren aan de wereld presenteerden.

Het is dus niet meer dan logisch dat op klassieke soul wordt voortgebouwd. Daarbij geldt de ingehouden dramatiek van “If Only” als typevoorbeeld van wat dit duo brengt. “Gonna Make Time” schuurt enigszins tegen r&b aan, zonder dat het echter te glad wordt. “Dear Mr. Teddy” komt aanzetten met een speelse funky riedel, ondersteund door subtiele blazers, dartelt als een lentebries door de ruimte en verdwijnt even plots als het gekomen is.

Zuiderse ritmes voeren de toon in “Your Face Before My Eyes”, terwijl “Big Wheel” zich, voor de gelukkigen die over dat talent beschikken, prima tot meezingen noopt. De vocale tour de force is dan weer te vinden in de staart, waar “In the Night” zich laat opmerken als een opgeduikelde vergeten klassieker, alvorens de plaat met “Blah Blah Blah Blah Blah Blah” bijna komisch afgerond wordt.

Saun & Starr debuteren met een plaat die het midden houdt tussen lichtvoetig en impressionant, tussen flirten en eeuwigdurende liefde. Gezien de ervaring waarmee Saun & Starr uitpakken, zou het wel eens dat laatste kunnen zijn. Als het duo de tijd vindt om naast hun drukke Dap-Kings-agenda een eigen carrière uit te bouwen, dan is er mogelijk iets indrukwekkends in de maak.

Saun & Starr staan op woensdag 21 oktober in de AB Club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 1 =