Saun & Starr :: 21 oktober 2015, ABclub

Ze stonden jarenlang twenty feet from stardom, maar nu ze hun eerste Europese tournee ondernemen, doen ze dat voor meer dan één uitverkochte zaal. Saun & Starr, die eerder dit jaar debuteerden met het fijne Look Closer, pakken zonder al te veel moeite de Abclub in met hun warme soul.

Het duo leerde dan ook van de besten. Na jaren zingen in de kerk, werden Saun & Starr ingelijfd bij The Dap-Kings, de begeleidingsband van Sharon Jones, waar ze als The Dapettes de achtergrondvocalen op meesterlijke wijze voor hun rekening namen.

Wie de laatste jaren op een concert van Jones aanwezig was, kreeg daar niet zelden al een voorsmaakje te horen van wat het duo zelf te bieden had. Sinds dit jaar komen Saun & Starr als volwaardige band naar buiten.

Een funky, zomerse band zelfs, zo wordt vrij vlug duidelijk in een volgestroomde AB Club. Nadat de vijfkoppige band, waarin Joe Crispiano van The Dap-Kings opgemerkt wordt, zich door een instrumentale intro gewerkt heeft, worden met “Hot Shot” de bakens uitgezet. Saun & Starr klinken funky, zwoel en schuwen de verleidelijke aanpak niet. Daarbij laat het duo geen enkele vocale truc liggen. Saun en Starr gaan geregeld met elkaar in dialoog, wisselen plaatsen in de spotlights af en schuwen dramatische hoogtepunten niet.

Werk uit het debuutalbum wordt afgewisseld met nieuw werk en materiaal uit het grote soul- en gospelsongbook. Want daar ligt de roots van het duo: in de kerk, als ontsnappingsmiddel uit de South Bronx. Het a-capella en zonder microfoonversterking gebrachte “Down by the River Side” staat met verstomming en maakt duidelijk dat veelvuldig kerkbezoek tot heel wat moois kan leiden.

“If Only”, waarbij Saun de leadvocalen op zich neemt, is live net zo’n parel, een nummer waarmee Saun & Starr tonen dat ze het ook op eigen benen kunnen. De trage, weemoedige song die zich langzaam op gang trekt om, onder begeleiding van blazers die balanceren tussen weemoedig en plechtig, tot een kippenvelmoment uit te groeien.

Die omschrijving geldt net zo goed voor het afsluitende “In The Night”, een nummer dat met een beetje geluk over enkel decennia zal gelden als dé klassieker van Saun & Starr. Er is spanning, er zijn de vocale hoogstandjes en er is een groove. Bovendien geven band en frontdames in de laatste seconden een flink knipoog naar James Brown. ‘What’s Going On’, vragen Saun & Starr zich in het nummer af. Meer dan 40 jaar nadat Marvin Gaye zich hetzelfde afvroeg, is het antwoord nog steeds niet duidelijk, maar wie heeft antwoorden nodig wanneer de vragen tot zulke muziek leiden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 10 =