Bédu & Cauvin :: De Psy: 20. ‘n Geweldige Therapie!

In 1992 ging De Psy van start. 23 jaar en twintig albums later blijft de reeks populair. Doorheen de jaren lijkt er maar weinig veranderd te zijn.

Psychiater Anton krijgt de meest vreemde patiënten over de vloer. In de gags van De Psy laat scenarist Raoul Cauvin altijd maar weer creatieve aandoeningen passeren. In dit twintigste album blijft het recept ongewijzigd. Ook de vaste nevenpersonages, zoals de poetsvrouw Yvonne en de ‘confraters’ waar Anton zelf soms belandt, zijn opnieuw van de partij. De Psy blijft alleszins trouw aan wat de lezers al die jaren al mogen verwachten.

Wanneer De Psy opgestart werd in 1992, was Raoul Cauvin zowat de vaste huisscenarist van uitgeverij Dupuis en het weekblad Robbedoes (dat toen nog in het Nederlands verscheen). In de jaren 80 begon Cauvin bijna elke maand wel met een nieuwe reeks, meestal met gags van één of enkele pagina’s. Hij was de man van de variaties op het vaste thema. In een strak kader, zoals het ziekenhuis in Vrouwen in ‘t Wit of het kerkhof in G. Raf Zerk, produceerde hij van bijna alle reeksen wekelijks een nieuwe aflevering. Op zijn hoogtepunt vulde hij zo goed als de hele inhoud van Robbedoes. In de tweede helft van de jaren 90 verloor hij dat overwicht en spitste hij zich toe op het voortzetten van de bestaande reeksen. Af en toe viel er daar één van weg, zodat na een tijd enkel de grote successen nog overbleven.

Voor De Psy kon Cauvin samenwerken met Bédu, pseudoniem van Bernard Dumont. Hij begon in de jaren 70 met enkele reeksen voor het toen erg populaire weekblad Kuifje. In de jaren 80 creëerde hij voor dat blad zelf de jeugdreeks Hugo en leverde hij ook het tekenwerk voor enkele albums in de reeks Clifton, eerst op scenario van Bob De Groot en nadien volledig op eigen houtje. Door het succes van De Psy liet hij in 1996 Clifton los om zich volledig op de gags te concentreren. De frisse en dynamische tekeningen van Bédu houden de reeks ook nu nog levendig. Het is indrukwekkend dat beide auteurs ook na 23 jaar nog steeds de ambitie hebben om elke gag telkens opnieuw volledig uit te werken.

Grote verrassingen kun je niet meer verwachten van een reeks als De Psy. De scenario’s van Raoul Cauvin hebben zich nooit kunnen onderscheiden uit de massa aan strips die verschijnen. Daarin zit ook helemaal niet zijn verdienste. Zijn werk slaagt er immers vaak in een soort herkenning bij de lezer op te wekken. Ook De Psy gaat voor die zachte glimlach. ‘n Geweldige Therapie! is een aangenaam weerzien met een reeks uit de eigen jeugd. Tegelijk maakt het album duidelijk dat zowel Cauvin als Bédu twee getalenteerde vakmannen blijven die de tand des tijds niet in hun werk laten doorschemeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × een =