Staples & Vaughan :: Saga 1

Saga is zonder twijfel één van de grootste successen uit het Amerikaanse stripverhaal. Het betekende de grote terugkeer van Brian K. Vaughan naar de strip. Dit album is de perfecte opener voor de nieuwe reeks.

Marko en Alana zijn op de vlucht. Onderweg wordt hun dochter Hazel geboren. Met de geboorte begint Saga meteen in het midden van grote emoties. Het volk van Marko en dat van Alana staan al jaren tegenover elkaar in een bloedige oorlog. Langs beide kanten wordt hun relatie en zeker ook hun liefdeskind met argusogen gevolgd. Iedereen wil hen vangen, maar het laatste wat ze zelf willen is opnieuw deel worden van de oorlog. In dit eerste deel vluchten ze van de planeet Cleave naar Quietus, waar de meest wijze man in het universum zou wonen. Die man is de schrijver van het favoriete boek van Alana. Het zou wel eens een belangrijk element kunnen worden in het verdere verhaal van Saga.

In het eerste deel wordt meteen duidelijk dat Saga groots opgevat wordt door de beide auteurs. Scenarist Brian K. Vaughan is met stip de bekendste van de twee. Met reeksen als Y: The Last Man en Ex Machina brak hij door en voor televisie werkte hij aan veelbekeken series als Lost en Under The Dome. Na enkele jaren afwezigheid uit de stripwereld, betekende Saga Vaughans grote terugkeer. Samen met tekenares Fiona Staples stampte hij de wereld van Alana en Marko uit de grond en hing die op aan een langdurige oorlog tussen twee volken. Van bij het begin werd Saga één groot succesverhaal en betekende het voor de onafhankelijke uitgeverij Image een tweede groot succes, na The Walking Dead. De reeks stapelt de prijzen op en loopt nog steeds verder. In de VS verscheen recent de vierde bundeling van losse comics. Ondertussen keerde Vaughan volledig terug naar de strips en kondigde hij recent Paper Girls (met Cliff Chiang), een nieuwe langlopende serie aan. Hij werkt ook aan een afgeronde mini-serie met tekenaar Steve Skroce.

Het werk van Fiona Staples vóór Saga is heel wat minder gekend dan dat van haar scenarist. Zij debuteerde in 2005 en tekende verschillende korte reeksen waarvan geen enkele echt memorabel was. Ze kwam in 2011 in contact met Brian K. Vaughan en samen ontwikkelden ze de wereld van Saga. In 2012 werd de reeks gelanceerd. Sindsdien werd Staples veelvuldig gelauwerd. Haar sobere, wat krasserige lijnen ogen niet meteen erg aantrekkelijk. Het zijn vooral haar expressieve personages en bijzonder functionele vertelstijl die haar stijl ‘eigen’ maken. Het geeft Vaughan volop de kans om rustige momenten in te bouwen en zijn personages uit te werken.

Saga is de eerste reeks van Image die door RW vertaald wordt naar het Nederlands. Tot nu toe kwam de hoofdmoot van hun catalogus uit de stal van DC Comics. De afgelopen jaren kreeg Image veel lof voor hun diverse uitgavebeleid, wars van het standaardaanbod aan superhelden. Saga is alleszins een logische keuze om als eerste reeks vertaald te worden. De kwaliteiten zijn ontegensprekelijk. Tekeningen en scenario zijn van een constant hoog niveau. In tegenstelling tot vele Amerikaanse comics blijft het team achter Saga nu ook al meer dan twee jaar lang ongewijzigd, wat positief is voor het garanderen van de kwaliteit. Brian K. Vaughan is een scenarist die steeds zijn reeksen begint met een duidelijk einde voor ogen. Het is geruststellend dat het mooie beeld dat we nu van Saga hebben, niet verstoord zal worden door een waslijst aan onderling inwisselbare spin-offs die geen wezenlijke meerwaarde hebben, tenzij als geldkoe. Kortom, Saga is één van de strafste comics van de laatste jaren. Het verdient lof dat RW het aandurft deze reeks, tussen alle strips over Batman en Superman door, ook aan het Nederlandstalige publiek aan te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × vier =