Mezzomo, Mars & Matz :: Mexicana: deel 1

Het Mexico tegen de grens van de Verenigde Staten lijkt wel het hedendaagse Sodom en Gomorra samen te zijn. De televisiereeks Breaking Bad speelde zich er al af, maar de realiteit haalt de fictie tegenwoordig in. De macht van de drugkartels leidt tot waanzinnige afrekeningen. Een gewapend trio stort zich nu op een stripadaptatie van deze regioplaag.

Mars en Matz beginnen dit drieluik met een ietwat clichématige plot. Hoofdpersonage Emmet Gardner is een grenspolitieagent die de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten moet controleren. Hij is uit het juiste politiehout gesneden en schittert in onkreukbaarheid. De Elliott Ness van het Zuiden. Maar Emmet heeft een zoon, Kyle, die het moeilijk heeft om op het rechte pad te blijven. Als die dan gearresteerd wordt bij een vechtpartij in een bar, waarbij ook een aantal drugdealers betrokken waren, komt Emmet in een wervelwind van geweld en criminaliteit terecht. Daarbij komt nog dat Kyle in vuur en vlam staat voor de prostituee Marsia, eigendom van de machtige drugsbaron Angel Morena. Morena brengt Kyle in een patstelling met Marsia én een fikse premie als onderpand. Hij verplicht hem om een van zijn dealers te vermoorden. Kyle bespreekt dit met z’n vader. Die besluit om zijn plaats in te nemen en de opdracht uit te voeren, volledig tegen zijn eigen ethiek en principes. Hij klaart de klus, maar dan komt aan het licht dat het slachtoffer een undercoveragent was. Daarna krijgt het leven van Emmet een heel andere wending. Hij wordt nu achtervolgd door de federale politie en door criminelen die de premie in handen willen krijgen. Sneller dan verwacht, zien we Emmet het criminele pad op gaan.

Als intro van een drieluik kan dit tellen en Mars en Matz houden de spanning er wel in. Beiden staan in voor het scenario. Mars is vooral bekend als ontwerper in het web- en gamegebeuren en doet hier zijn entree in de stripwereld. Matz (alias Steven Marten) verdient evenals Mars zijn sporen als gameontwerper, maar hem kennen we ook van de serie De Killer en Cycloop. Matz kent dus duidelijk het klappen van de zweep als het op moord en intriges aankomt. Het gameverleden van het duo zorgt voor een mix van seks, geweld en misdaad. Maar ook de (Amerikaanse) moraal komt telkens weer om de hoek kijken. De typecasting van de Mexicanen tegenover de onkreukbare Amerikaanse held spreekt boekdelen. En net als in Breaking Bad Walter White van sullige leraar een meedogenloze drugbaron wordt, transformeert hier Emmet Gardner in no time tot een misdadige moordmachine. Maar: alles uit liefde voor zijn zoon, tot nu toe.

Als tekenaar ging het scenaristenduo in zee met Gilles Mezzomo, die zijn ervaring die hij opdeed met Ethan Ringler meebracht. Hij levert in elk geval goed werk. Zijn lijnvoering is vrij schetsmatig en de kleurvoering hard, maar het past bij het ruwe van het verhaal. De samenwerking als trio is in elk geval geslaagd en na het inkijken van de Franse versies van deel 2 en 3 kunnen we nu al spreken van een geslaagd drieluik. Misschien dat dit trio nog meer in petto heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × twee =