Soundtrack voor “Inherent Vice”: surf, kraut en… Radiohead

12 december is de officiële releasedatum van Paul Thomas Andersons verfilming van Inherent Vice en drie dagen later komt ook de soundtrack uit bij deze film over een hippiedetective in de jaren ‘70. Naast typerende muziek uit deze periode, maakte ook Radiohead een nieuw nummer.

Inherent Vice, het boek, werd geschreven door de legendarische auteur Thomas Pynchon en kwam uit in 2009. Het vertelt hoe Larry “Doc” Costello aan een zoektocht begint naar het ex-vriendje van een vriendin, maar verwikkeld raakt in een veel groter mysterie. Hij baant zich vervolgens een weg door talloze relationele intriges, samenzweringstheorieën en geheimzinnige operaties en dit het liefst van al onder invloed van verschillende soorten drugs. Pynchons uit de hand gelopen detective noirplot was de opvolger van zijn roman Vineland uit de jaren ’90 en werd één van zijn meest toegankelijke boeken. Toch lag een verfilming niet voor de hand gezien de talrijke personages en door elkaar geweven verhaallijnen, maar als iemand het kon, dan waarschijnlijk Paul Thomas Anderson.

Een groot deel van het verhaal speelt zich af rond de hippiescene van Gordita Beach, een fictieve stad gemodelleerd naar Manhattan Beach in het zuiden van Los Angeles, in een tijd waarin de straten nog onophoudelijk werden opgevuld met de luide galm van surfrock, afkomstig van de autoradio’s van strandhippies. Die muziek is dan ook een deel van de ziel van Inherent Vice. Van de verwachte surf zullen we echter enkel The Marketts horen in de soundtrack. De rest van de film krijgt een typische sound van film noir met daarnaast een gevarieerde tracklist met klanken van de jaren ’70, zoals de herkenbare stem van Neil Young, krautrock van Can en Motown van Chuck Jackson. Dat die laatste eigenlijk uit de jaren ’60 stamt, kunnen we Anderson wel vergeven.

De grootste verrassing is echter de samenwerking met Radioheadgitarist Johnny Greenwood. Hij maakte alle originele muziek voor de film. De groep heeft overigens samen een nieuw nummer opgenomen dat het midden houdt tussen surfrock en de herkenbare rock van Radiohead in de tijden van Paranoid Android. De rest van de originele soundtrack zullen we pas vanaf 12 december kunnen horen in de cinema, of vanaf 15 december, wanneer de soundtrack verschijnt via Nonesuch.

Inherent Vice:

 1. “Shasta”
 2. Can – “Vitamin C”
 3. “Meeting Crocker Fenway”
 4. The Marketts – “Here Come The Ho-Dads”
 5. Radiohead – “Spooks”
 6. “Shasta Fay”
 7. Minnie Riperton – “Les Fleur”
 8. “The Chryskylodon Institute”
 9. KYU Sakamoto – “Sukiyaki”
 10. “Adrian Prussia”
 11. Neil Young – “Journey Through The Past”
 12. Les Baxter – “Simba”
 13. “Under The Paving-Stones, The Beach!”
 14. “The Golden Fang”
 15. “Amethyst”
 16. “Shasta Fay Hepworth”
 17. Chuck Jackson – “Any Day Now”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − twee =