Nieuwe plaat voor Faith No More, “Motherfucker” van een single beloofd

Na de split in 1997 en de comeback in 2009 komt er volgend jaar dan toch een nieuwe plaat van Faith No More. In April van 2015 kan u uzelf weer een kraakverse plaat van één van de meest grensverleggende rockbands van de jaren negentig aanschaffen. Niet slecht voor een band waarvan de leden vijftien jaar lang een serieuze bloedhekel aan elkaar hadden.

Over Faith No More kan veel gezegd worden, maar niet dat de band voorspelbaar is. Al van het prille begin van de band begin jaren tachtig maakte het vijftal uit San Francisco van onberekenbaarheid en grilligheid haar handelsmerk. De springerige funkmetal van de begindagen, waar de band haar eerste successen mee oogstte in het zog van onder meer de Red Hot Chili Peppers, maakte na de vervanging van de ene gesjeesde frontman, Chuck Mosely, door de andere met Mike Patton, plaats voor een geluid dat zo’n beetje de ganse alternatieve muziekgeschiedenis door de mangel haalde.

Na het eerste grote succes van The Real Thing permitteerden Patton en co zich meer en meer artistieke vrijheid, wat resulteerde in het meesterwerk Angel Dust met monsterhits als “Midlife Crisis” en de Commodores-cover “Easy”, twee nummers die muzikaal niet verder uit elkaar kunnen liggen. Er volgden nog twee uitstekende, maar minder monumentale platen (King For A Day, Fool For A Lifetime en Album Of The Year), maar in 1997 was de band uitverteld en uitgevochten. Want elkaar (en iedereen in de directe omgeving) het leven zuur maken, was een kunst die Faith No More tot in de puntjes beheerste.

Twaalf jaar lang werd er geen woord meer gerept over Faith No More. Het opmerkelijke artistieke parcours van Patton ging met alle aandacht lopen, maar ineens stond de band tot ieders verbazing weer op een podium, en werd er weer, zij het bescheiden, getourd met onder meer een fantastisch optreden op Pukkelpop tot gevolg. Het leek niettemin een eenmalige gebeurtenis, tot er deze zomer nog meer concerten werden aangekondigd. En er meer nieuws volgde.

Vandaag maakte bassist Billy Gould tot ieders verbijstering bekend dat Faith No More al geruime tijd in de studio zit, en vrij ver gevorderd is met de opnames. Blijkbaar was het opnieuw met elkaar touren, samen met het besef dat de groep aan geen enkel platen- of ander contract gebonden zit genoeg voor de heren om samen weer nieuw materiaal op te nemen.

Wat we al weten: de plaat is gepland voor april volgend jaar, maar de eerste single (het prozaïsch getitelde “Motherfucker”) is al voor 28 november. Het album zal uitkomen bij Reclamation Records en verdeeld worden door Mike Patton’s eigen Ipecac-label. Gitarist Big Jim Martin doet niét mee; die werd via fax ontslagen in 1993 en kweekt sindsdien immense pompoenen. En hoe de nieuwe plaat zal klinken? Om het met de woorden van Gould in Rolling Stone te zeggen: “Hopefully it doesn’t sound like a bunch of 50-year-old men… which we are!”

(bvp)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × twee =