Matthias Giesen :: Het Uitje van de Muggenziftersclub

In het universum van Matthias Giesen staat wetenschap gelijk met humor. Ook in zijn nieuwste bundel blijft hij het grappige zien in enkele van ’s mens meest ernstige bezigheden. Voor de liefhebbers van het betere gortdroge cartoonwerk.

Met het werk van Glen Baxter en Gary Larson zijn de liefhebbers van absurde humor al langer vertrouwd. Net vanuit die Angelsaksische traditie van absurdisme lijkt het werk van de Nederlander Matthias Giesen sterk geïnspireerd. De ernst van zijn personages contrasteert met de dwaze en onveranderlijk nonsensicale teksten die Giesen bij zijn tekeningen plaatst. Net uit dat contrast groeit de humor van zijn tekeningen. Waar bij vele andere cartoonisten in ons taalgebied het absurde hand in hand gaat met een drang om te provoceren met hardere grappen, ontbreekt die provocatiedrang helemaal bij Giesen. Misschien is het net om die reden dat zijn werk, ondanks verschillende bundels in de afgelopen jaren nog niet eerder een groot publiek wist te bereiken.

Nochtans verschijnt de cartoons van Matthias Giesen frequent in tal van Nederlandse bladen, zoals HP / De Tijd of Filosofie Magazine. Tegenwoordig staat of valt de populariteit van een cartoonist ook met diens aanwezigheid in de sociale media. Cartoons worden gretig gedeeld en becommentarieerd. Het werk van Giesen ontbreekt daar nog, wat toch maakt dat hij potentieel publiek misloopt. Daarom maakt een boek als Het Uitje van de Muggenziftersclub weerom duidelijk waarom dit toch wel jammer is. De meest uiteenlopende thema’s en gedachtenkronkels maken zijn grappen stuk voor stuk de moeite. Er zitten er slechts enkele tussen die bij een laatste selectie toch beter nog het onderspit gedolven hadden.

Grafisch blijft het werk van Matthias Giesen duidelijk verwant aan dat van Gary Larson. Giesen maakt echter het verschil met zijn sfeervolle inkleuring. Hij produceert kleine schilderijtjes die zeker niet te lijden hebben onder het euvel van veel cartoons: tijdsdruk. Het statige van deze cartoons vormt zelfs een onlosmakelijk deel van het komische karakter van het werk van Matthias Giesen. Zijn werk verdient alleszins de mooie vormgeving van boeken als Het Uitje van de Muggenziftersclub. Op internet circuleert bovendien een blog met een selectie van zijn cartoons die naar het Engels vertaald werden. In die versie valt het eens zo hard op hoe Brits de humor van Matthias Giesen eigenlijk wel is.

Na de bundels Gordijnen voor Beginners (1998) en De Zwaartekrachtjaren (2004) bevat Het Uitje van de Muggenziftersclub weinig bijkomende redenen om zijn cartoons leuk te vinden. Wie al eerder overtuigd was, zal dat zeker blijven. Waar het Giesen vooral aan lijkt te ontbreken, is wat stevige naamsbekendheid. Net aan die bekendheid willen we met deze recensie dus een bescheiden bijdrage leveren.

7
http://matthiasgiesen.wordpress.com/

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in